”Vi skriver i princip inte ut något alls”, säger överläkare Olaf Gräbel. Foto: SVT/TT

Smärtpatienter på Sahlgrenska får inte cannabis på recept

Uppdaterad
Publicerad

Mer än varannan smärtpatient på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg frågar efter cannabis på recept. Men den typen av behandling är inte aktuell där.

– Vi skriver i princip inte ut något alls, säger överläkare Olaf Gräbel.

Samtidigt finns det läkare på andra kliniker i landet som behandlar flera olika sjukdomstillstånd med cannabispreparat.

Överläkaren på smärtcentrum på Östra sjukhuset uppskattar att runt 60 procent av patienterna frågar om eller efterfrågar cannabis som smärtlindring.

– Det är allt från pensionärer till ungdomar med olika typer av smärtor, säger överläkaren Olaf Gräbel.

Låna en reporter

2011 godkändes Sativex, en cannabissprej, för behandling av MS-patienter i Sverige. Men den fria förskrivningsrätten ger läkare möjlighet att behandla även andra patienter med cannabis. På smärtcentrum hänvisar man dock till riktlinjer från European Pain Federation (EFIC) och skriver, med ytterst få undantag, inte ut några recept på Sativex.  

– Cannabis är en medicin som det behövs mer forskning på. Det kan finnas bra smärtlindring, men det kan också orsaka allvarliga psykoser. Jag vill inte öppna pandoras ask och sen stå där med byxorna nere, säger överläkaren Olaf Gräbel.

Angela lyfter ämnet med ”Låna en reporter”

En av patienterna som efterfrågat och nekats medicinsk cannabis vid Sahlgrenska är Angela de Cabo. Hon är obotligt sjuk i cancer och kontaktade SVT i vår satsning “Låna en reporter”. Hon upplever att medicinsk cannabis gett henne stor smärtlindrig och höjt hennes livskvalité och ville ta upp frågan om hur svårt det är att få behandlingen i Sverige. 

Fick recept utskrivet i Malmö

Efter att ha blivit nekad cannabispreparat i Västra Götalandsregionen fick hon kontakt med läkaren Niels Vidiendal Olsen på Smärt- och psykiatricentrum i Malmö, som nu behandlar henne med Sativex.

– Hos en del patienter med kroniska nervsmärtor kan behandling med cannabinoider lindra smärtorna, förbättra sömnkvalitén och reducera spasticitet, säger hennes läkare Niels Vidiendal Olsen.

Till skillnad från överläkare Gräbel på smärtcentrum i Göteborg är Videndal inte orolig över risken för psykoser.

– Man kan se att risken för psykoser hos unga ökar vid missbruk av hasch, men det finns inga tecken på en ökad risk hos äldre smärtpatienter som behandlas med relativt låga doser cannabinoider, säger läkaren Niels Vidiendal Olsen. 

Lyfter fram fördelar med cannabisspray

På kliniken i Malmö skrivs cannabissprejen ut som smärtlindring till patienter med skilda åkommor. Till exempel ryggmärgsskador, amputation, diabetes och trafikolyckor, enligt Vidiendal.

– Många patienter med kroniska nervsmärtor, som behandlas med cannabinoider kan ofta trappa ner morfin och bensodiazepiner, säger läkaren Niels Vidiendal Olsen.

”Förvirrande för patienten”

Överläkaren Olaf Gräbel på smärtcentrum på Sahlgrenska ser ett bekymmer med att man inom läkarkåren ser så olika på cannabis som smärtlindring.

– Det kan vara väldigt förvirrande för patienten och det är inte bra att det är så. Men jag får förhålla mig till det som är vetenskapligt rekommenderat som jag kan stå för och som jag tycker är ansvarsfullt, säger Olaf Gräbel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låna en reporter

Mer i ämnet