Thomas Wahlberg, smittskydd Region Västra Götaland, deltar i en pressträff om smittan i regionens olika delar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

”Smittan finns nu i alla kommuner”

Uppdaterad
Publicerad

Smittan finns nu i alla kommuner i Västra Götaland. Samtidigt börjar antalet nya fall plana ut. Men allmänheten uppmanas att fortsätta följa alla rekommendationer. Det var några av budskapen under fredagens information till allmänheten.

27 februari kom det första bekräftade fallet av coronaviruset i Västra Götaland. I början av april tog spridningen fart ordentligt, men nu, en månad senare har kurvan börjat plana ut.

– Förra veckan sa jag att vi såg en ökning. Men den här veckan har situationen stabiliserat sig ganska bra, det har snarare minskat, säger Thomas Wahlberg, regionens smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Västsverige

Samtidigt beskriver Wahlberg att man nu, för första gången, har sett att smittan finns i samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Den övervägande delen av alla smittade finns fortfarande i Göteborg med omnejd – minst antal smittade finns i Skaraborg.

– Det är nu ytterligare tre kommuner som har fler än tio fall, det är Skara, Tanum och Munkedal, säger Thomas Wahlberg.

Vänersborg i topp

När det gäller antalet fall per 10 000 invånare sticker Vänersborg ut och hamnar i topp, följt av Göteborg. Att just Vänersborg drabbats särskilt hårt beror på att smittan har nått kommunen tidigt i utbrottet.

– Vänersborg utmärker sig även i riket. Vi hade många fall där tidigt, innan det fanns möjlighet att ta prover på det sättet som vi gör nu, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Alpresor tros ligga bakom kommunens överrepresentation

Både boende och personal på äldreboenden ska tidigt ha smittats av covid-19 i Vänersborg. En av orsakerna till att covid-19 tidigt spreds dit, kan vara att relativt många av de invånare i Västra Götaland som var på resa i Alperna i samband med utbrottet, kommer från just den delen av länet.

– Även om Vänersborg har många fall nu, så kanske de inte kommer vara utmärkande i längden. Andra kommuner kommer nog tyvärr komma i kapp de siffrorna, säger Peter Nolskog.

Under dagens presskonferens presenterades också hur smittan är fördelad över stadsdelarna i Göteborg. Mer om det kan du läsa här.

Och här kan du se hela presskonferensen:

Så här är smittan fördelad i regionen

Göteborg och södra Bohuslän: 62 procent

Fyrbodal: 16 procent

Södra Älvsborg: 15 procent

Skaraborg: 7 procent

        Kommun                           Antal bekräftade fall                 Antal fall per 10 000 invånare

 Ale6621 Alingsås6716 Borås23321 Falköping213 Göteborg1 37924 Herrljunga2324 Härryda5013 Kungälv9320 Lerum6916 Lidköping5814 Lilla Edet2014 Mark288 Munkedal1312 Mölndal13820 Partille7118 Skara168 Skövde397 Sotenäs1314 Stenungsund3814 Tanum1411 Tibro1715 Tidaholm2923 Tjörn2415 Trollhättan13323 Uddevalla10619 Ulricehamn208 Vänersborg12732 Öckerö1612     

I följande kommuner är antalet bekräftade fall färre än tio:

Bengtsfors, Vara, Vårgårda, Bollebygd, Dals-Ed, Essunga, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lysekil, Mariestad, Mellerud, Orust, Strömstad, Svenljunga, Tranemo, Töreboda, och Åmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet