Undersköterskan Fitore Krasniqi gör snabbtestet på Lackarebäcks äldreboende i Mölndal. Foto: SVT

Mölndals stad: Snabbtester räddar liv inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har drygt 50 anställda inom vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal, som trodde sig vara friska när de kom till jobbet, visat sig bära på covid 19-viruset. Det kom fram när kommunen för att minska smittspridningen på äldreboendena började genomföra snabbtester av personalen.

– Testet är skillnad på liv och död, säger Anna Essley, enhetschef på Lackarebäcks äldreboende.

Sedan slutet av december förra året erbjuds varje anställd inom vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal ett snabbtest innan de går på sitt arbetspass för att kolla om de har covid-19 eller ej. 

– Vi började med det då vårt uppdrag är att skydda våra mest sköra, våra äldre. Och vi lyckades helt enkelt inte med det utan vi fick in utbrott precis innan jul och då frågade vi oss själva om vi kunde göra något annorlunda, säger Eva Klang Vänerklint, chef för Vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal och den som beslutade om att införa snabbtesterna.

– Vi hade en stor våg av smitta efter att besöksförbudet hävdes, och vi har haft fem dödsfall här av 125 boende, säger Anna Esslay, enhetschef på Lackarebäcks äldreboende.

Och efter att ni har börjat med testerna hur har det sett ut då?

– Sedan dess har vi haft noll som avlidit, säger Anna Essley, som till stor del vill hävda att det beror på snabbtesterna.

”Skillnad på liv och död”

Mölndals kommun är en av de första kommunerna i Sverige och den första i Västra Götaland som infört dessa tester. Sedan man började har man upptäckt drygt 50 anställda inom äldreomsorgen som kommit till jobbet som bärare av viruset covid-19 utan att veta om det. Resultaten har gjort att man nu testar all vård- och omsorgspersonal i kommunen inför varje arbetspass.

– Testet gör ju att de fångas upp och går hem. Och det är ju en stor skillnad. Det är ju en skillnad på liv och död, säger Anna Essley.

Mölndal vill visa vägen

Snabbtestet för att ta reda om man bär på viruset covid-19 är enkelt och tar 15 min. Det kostar mellan 50 och 120 kronor, och varje dag testas nu runt 1200 anställda i kommunen.

– Jag tycker det är jättebra. Det känns tryggt både för mig och för våra äldre. Jag tycker alla verksamheter som jobbar med människor borde införa det, säger Fitore Krasniqi, undersköterska på Lackarebäcks äldreboende.

Varför har man inte gjort det här innan?

– Det är långa beslutsvägar och ibland måste ta steget och testa något nytt och det vågade vi. Och nu tror jag vi har visat vägen för andra kommuner för det är inte svårt, säger Eva Klang Vänerklint, chef för Vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal.

Skulle du våga dig på att säga att det här har räddat liv?

– Det skulle jag våga att säga, ja, säger Eva Klang Vänerklint.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet