Västra Götalandsregionens enheter uppmanas att inte boka in patienter till nästa vecka – innan de fått en leveransbekräftelse. Foto: TT

Vaccin beställt till nästa vecka kommer inte att räcka

Uppdaterad
Publicerad

Störningar i leveransen av covid-19-vaccin gör att Västra Götalandsregionens enheter uppmanas att inte boka in patienter till nästa vecka – innan de fått en leveransbekräftelse.

Alla enheter som har beställt vaccin mot covid-19 till nästa vecka kommer inte kunna få det levererat, något som GT var först med att rapportera om. Uppgiften kommer från ett nyhetsbrev, från Västra Götalandsregionen, som främst är riktat mot regionens chefer.

Orsaken är att efterfrågan är större än tillgången på vaccin.

– Tillgången på vaccin är den absolut största flaskhalsen. Samarbetet mellan oss och vårdgivarna är jättebra, jag kan inte se att det ska finnas någon annan orsak till att vi inte kan vaccinera i den takt vi önskar, sa vaccinsamordnaren Kristine Rygge till regionens egen nyhetssajt, tidigare i veckan.

Vänta på bekräftad leverans

Enheter som jobbar med vaccinering uppmanas att inte boka in några patienter för nästa vecka – innan de har fått leveransbekräftelse på hur många doser de kommer få.

I förra veckan kom beskedet att läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktionstakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet