Högsta domstolen tar upp delar av den så kallade snippandomen. Foto: Lars Pehrson/TT

”Snippadomen” tas upp av Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd för den så kallade snippadomen, där en man friades från våldtäkt, beslutar domstolen.

Tingsrätten dömde först mannen för våldtäkt mot barn men därefter friade hovrätten honom för att det inte var bevisat att flickan berättat om en penetration. En ledamot i hovrätten ville fastställa tingsrättens dom.

Efter att domen överklagats har nu Högsta domstolen alltså beslutat att ta upp det uppmärksammade fallet som väckte enorma reaktioner i sociala medier. Hashtagen #jagvetvadensnippaär blev viral efter domen i Göteborg.

”Kommer att pröva frågan om rättegångsfel”

Riksåklagaren överklagade till Högsta domstolen, och anförde bland annat att det som anges i gärningsbeskrivningen även innebar att mannen hade kunnat dömas för grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Eftersom domstolen inte tog upp det med parterna i målet och inte prövade den alternativa brottsrubriceringen så anser riksåklagaren att hovrätten gjorde sig skyldig till ett rättegångsfel.

”Högsta domstolen ska alltså inte nu pröva hela målet utan bara just denna fråga. Målet i övrigt har förklarats vilande i avvaktan på hur Högsta domstolen bedömer frågan om rättegångsfel”, skriver justitierådet Stefan Johansson, som är en av de domare som har deltagit i beslutet, i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hovrätten har begått ett antal fel” – Hör riksåklagaren Petra Lundh om överklagan. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet