Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovrättslagsmannen Åke Thimfors vid hovrätten för västra Sverige ger sin syn på det omdiskuterade snippafallet i ett yttrande till Högsta domstolen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Terje Karlsson/P4 Götborg/TT

Hovrätten: Vi vet vad en snippa är

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger hovrättslagsmannen Åke Thimfors vid hovrätten för västra Sverige sin syn på det omdiskuterade snippafallet i ett yttrande till Högsta domstolen. Hovrätten slår fast i yttrandet att de var osäkra på vad flickan menat i förhör men att de mycket väl vet vad en snippa är.

”Hovrättens bekymmer med nämnda ord gällde alltså inte vad åklagaren avsåg. Som skulle framgå av hovrättens domskäl gällde hovrättens svårigheter vad målsägande menade med det.”, skriver Åke Thimfors i yttrandet som lämnades till Högsta domstolen på onsdagen.

HD utreder prövningstillstånd

Högsta domstolen ska under våren fatta beslut om man ska ta upp fallet eller inte. Detta efter att Riksåklagaren begärt detta. Därför har man begärt in ett yttrande från hovrätten.

Om prövningstillstånd beviljas kan HD antingen välja att handlägga målet själv eller återförvisa målet till hovrätten för ny prövning där.

– Nu fortsätter handläggningen av ärendet. Frågan om prövningstillstånd har ännu inte avgjorts, säger Rebecka Jungstedt, administrativ fiskal på HD.

Man friades från våldtäkt mot barn

Det var i slutet av februari som hovrätten för västra Sverige friade en man som dömts till tre års fängelse av tingsrätten för våldtäkt mot barn. Detta gjordes med motiveringen att det inte framgår av förhöret med flickan vad hon menar med snippa. Hovrätten använde sig då istället av ordbokens definition där ordet snippa definieras som kvinnans yttre könsorgan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: SVT förklarar det uppmärksammade ”snippa-fallet” och bakgrunden till #jagvetvadensnippaär. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet