Hovrätten för Västra Sverige. Foto: Johan Wingborg/Sveriges Domstolar

Flickans mamma om domen: ”Känslorna pendlar mellan ilska, förvirring, sorg och ångest”

Uppdaterad
Publicerad

En man i Halland frikändes från våldtäkt mot barn efter att det uppstått tveksamheter kring vad brottsoffret menat med ordet ”snippa”. Flickans mamma är skakad över domen och familjen ska nu överklaga till Högsta domstolen.

”Inte bara för min dotters skull utan också för alla andra barn som utsätts för samma eller liknande övergrepp”, skriver mamman i ett mejl till SVT Nyheter Halland.

Den 50-årige mannen dömdes tidigare i Halmstads tingsrätt till tre års fängelse för våldtäkt mot barn.

Hovrätten för Västra Sverige frikände däremot mannen. I hovrättsdomen står det att det är styrkt att mannen fört sin hand innanför målsägandens shorts och trosor, hållit på hennes snippa och haft ett finger inne i snippan men eftersom flickan själv inte förklarat närmare vad hon menar med snippa, valde hovrätten att frikänna mannen.

Kritik mot snippan-dom

– Det är jättetungt, vi måste stötta och ta hand om vår dotter, säger mamman till SVT Nyheter Halland.

I ett mejl beskriver mamman känslorna efter att hovrätten frikänt mannen:

”Som familj är vi självklart djupt chockade och skakade. Känslorna pendlar från ilska, förvirring, sorg och ångest. Sen vänder domslutet och det pratas om vad ordet snippa betyder. Det känns helt absurt.”

”Dessutom analyserar de hur långt in i henne mannen var med sitt finger. Det känns helt sjukt. Hur kan detta ske? För mig, min dotter och vår familj känns detta otroligt stötande och kränkande,” skriver flickans mamma.

Orolig för följderna av domen

Mamman frågar sig om det är rätt att kräva av ett barn att det ska använda vuxnas vokabulär.

”Om ett ord som vi föräldrar lär våra flickor att deras kön heter, ett ord som förskolor använder, ett ord som till och med Public Service via Bolibompa och t ex ”snipp-och-snopp-sången”, lär våra barn att använda, OM då barnets användande av detta ord, snippa, kan fria en förövare från ett sånt här vidrigt brott, ställer jag mig frågan VEM sjutton kan då i fortsättningen bli fälld?” skriver mamman.

Kommer att överklaga

Familjen hoppas nu att Högsta domstolen ska pröva fallet.

”Självklart kommer vi att överklaga domen och hoppas att HD tar upp fallet. Visst känns det fruktansvärt tungt just nu, men att kämpa är det enda rätta.”

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln skrev SVT att mejlsvaren kom från pappan, men det är flickans mamma som svarat på SVT:s frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon tar upp sitt finger och visar”, säger kriminalkommissarie Inger Ohlsson som arbetade med fallet. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet