Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialdemokraterna vill ha ny visselblåsarfunktion Foto: SVT

Socialdemokraterna vill ha ny visselblåsarfunktion

Publicerad

Nyligen kom en rapport som visade att medarbetare som tar upp problem tystas ner av sina chefer. Nu har Socialdemokraterna i Göteborg kommit med förslag på en ny visselblåsarfunktion för att komma åt tystnadskulturen. 

I klippet ovan kan du höra hur Socialdemokraternas förslag skiljer sig från dagens visselblåsarfunktion och vad Moderaterna i Göteborg tycker om saken.

– Våra medarbetare ska kunna anmäla till en extern granskningsfunktion som rapporterar direkt till oss politiker, säger Jonas Attenius (S).

Enligt Socialdemokraternas förslag ska den nya visselblåsarfunktionen inrikta sig på just arbetsmiljön och sådana problem som lyfts i rapporten. Den visselblåsarfunktion som finns idag är mer inriktad på mutor och jäv.

Chefer har tystat ner problem

Den externa utredningen visar bland annat att kommunanställda låter bli att berätta om olika oegentligheter, eftersom de är rädda för repressalier från olika kriminella nätverk. Rapporten, som vi tidigare berättat om, lyfter också att chefer tystat ner sådana problem som anställda försökt lyfta.

– Jag ser väldigt allvarligt på detta, vi ska absolut inte ha någon tystnadskultur i Göteborg, utan vi ska ha en nolltolerans mot detta, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Det här har ju pågått under ert styre, hur har det kunnat ske?

– Det här är ju nånting som har pågått under mycket lång tid. Det är en kultur som vi ärvt efter 24 år av socialdemokratiskt styre.

”Har jobbat med svartkontrakt”

Vad har ni gjort konkret då för att göra något åt detta under er tid vid makten?

– Vi har jobbat med många olika åtgärder, vi har till exempel jobbat mycket med svartkontrakt och att rusta upp våra bostadsföretag för att kunna möta den problematiken. Men den här rapporten är framförallt en grundsten för det arbete som komma skall, säger Axel Josefson (M).

Oppositionen håller med om att bilden som framkommer i rapporten är allvarlig.

– Det är oerhört allvarligt, jag som politiker är ytterst ansvarig för göteborgarnas trygghet. Den här rapporten är det väldigt tydligt hur kriminella nätverk får större plats. Och där information inte når hela vägen fram till politikerna. För att lägga fram förslag och ta beslut så måste vi ha rätt problembild, säger Jonas Attenius (S), oppositionsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tystnadskultur i Göteborg

Mer i ämnet