Andreas Wetterberg på socialtjänsten i Göteborg kritiserar politikernas utspel Foto: SVT/Google Earth

Sågar politikernas svar om gänghoten: ”Inte funnits intresse”

Uppdaterad
Publicerad

Det är förbluffande att Göteborgs beslutsfattare verkar tagna på sängen över hur gängkriminella genom hot påverkar kommunanställdas beslut.

Det menar Andreas Wetterberg, enhetschef vid socialtjänsten i nordost.

– Antingen pratar man inte där uppe om vad som händer här nere. Eller så har man varit aktivt ignorant, säger han.

Hör enhetschefens skarpa kritik i klippet ovan.

Kommunanställda i Göteborg utsätts för subtila hot och påtryckningar från starka kriminella krafter, något som påverkar hur de hanterar orosanmälningar och anmäler hot mot sig själva eller sina familjer. Det slog en rapport fast för någon vecka sedan.

Tystnadskultur i Göteborg

”Inte tagit beslut”

– Detta har påverkat hur vi tagit beslut och hur vi agerat mot vissa personer och familjer. Vi har inte tagit de beslut vi skulle gjort med andra familjer, säger Andreas Wetterberg, enhetschef för förebyggande arbete på socialtjänsten i nordost.

Förfärad över utspelen

Eftersom han arbetet med frågan om otillåten påverkan i Angered under en lång tid har han med häpnad följt den förvåning som beslutsfattare och samhälle uttryckt efter rapporten kommit ut i media.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, medger att han delvis överraskades av innehållet i rapporten. Här svarar han på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tystnadskultur i Göteborg

Mer i ämnet