Polisen spärrade av platsen och utökade efterhand avspärrningarna. Teknisk personal var på plats och polisens hundpatruller sökte igenom området. Foto: SVT

Socialtjänsten gjorde flera fel i kontakt med Gårdstensfamilj

Uppdaterad
Publicerad

En mamma tros ha dödat sina tre barn och sedan tagit sitt eget liv. Nu har socialtjänsten i Angered hittat flera fel i hur de hanterat ärendet som rör familjen i Gårdsten. Men från socialtjänstens sida vill man inte dra slutsatsen att bristerna haft en direkt koppling till dödsfallen.

Familjen var skuldsatt, hotades att vräkas från sin lägenhet och hade vid upprepade tillfällen varit i kontakt med socialtjänsten. Den 20 juli hittades mamman och ett barn döda efter en brand i bostaden. Två barn var svårt skadade och avled senare. Initialt misstänktes pappan för morden men han släpptes efter bara några dagar

– Det finns i nuläget ingenting som tyder på att han haft någonting med detta att göra, sa kammaråklagare Helena Treiberg Claeson till SVT i samband med att pappan släpptes fri. 

Mamman tros nu vara den som dödade sina barn för att därefter ta sitt eget liv. Polisens utredning är ännu inte klar. 

”Visar på brister”

Socialtjänsten i Angered i norra Göteborg Lex Sarah-anmälde sig själv efter händelsen. Efter två månader är deras egen utredning klar och den visar att man begått flera fel. 

– Den utredning som har gjorts visar på brister i vår handläggning, framför allt i samverkan mellan olika enheter, säger områdeschef på socialtjänsten i Angered, Maria Sjödahl.

På vilket sätt har samverkan inte fungerat?

– Man jobbar i stuprör och får inte den samlade enhetsbilden av hur det ser ut. Angered är en av Sveriges största socialtjänster så det är en utmaning att få samverkan att fungera, säger Maria Sjödahl. 

”Det är fruktansvärt”

Utredningen visar också att handläggningstiden av familjens ärende var ovanligt långsam och att man endast haft kontakt med en av föräldrarna i familjen.

– Vi måste alltid ha kontakt med bägge vårdnadshavare i en familj för att få en så samlad och relevant bild som möjligt, säger områdeschefen Maria Sjödahl.

Ser du att ni kunde gjort mer för att förhindra den här tragiska händelsen?

– Det går inte att dra den slutsatsen att våra brister har med den tragiska händelsen att göra. Det är fruktansvärt att det här skulle hända för att vi skulle bli varse de här bristerna, säger områdeschefen Maria Sjödahl. 

Socialtjänstens egen utredning har pågått i två månader och under onsdagen den 4 oktober skickades den till Inspektionen för vård och omsorg för att granskas.

LÄS MER: Åklagaren om misstänkta mordet i Gårdsten: ”Oerhört tragiskt”

LÄS MER: Tidigare mordmisstänkt pappa i Gårdsten släppt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer