Poly Jensell, mannens advokat. Foto: TT

Tidigare mordmisstänkt pappa i Gårdsten har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som häktades misstänkt för morden på sina tre barn och deras mamma i Gårdsten har släppts, uppger Åklagarmyndigheten.
– Han har en otrolig sorg att bearbeta nu, säger Poly Jensell, mannens advokat.

Det var på torsdagsmorgonen som en kvinna och ett barn hittades döda i Gårdsten, i Angered i Göteborg. Ytterligare två barn var svårt skadade och avled. Offren hittades efter att räddningstjänst och ambulans larmats till adressen på grund av en brand. I helgen häktades barnens pappa, på sannolika skäl misstänkt för mord i fyra fall.

Men på onsdagseftermiddagen beslutade kammaråklagare Helena Treiberg Claeson att han omedelbart skulle försättas på fri fot.

– Efter rättsläkares obduktion av kvinnan står det klart att hennes skador, som man initialt trodde var de hon avlidit av, inte var dödsorsaken utan hon avled till följd av branden. Dessutom är de skadorna hon hade enligt rättsläkare med största sannolikhet självtillfogade, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson, i en kommentar.

Åklagaren säger till SVT att mannen fortfarande är misstänkt i formell mening, bland annat eftersom det ännu inte är utrett hur barnen dog eller hur branden i bostaden startat.

– Men det finns i nuläget ingenting som tyder på att han haft någonting med detta att göra, säger hon.

LÄS MER: Advokaten om den misstänkte: ”Han är oförstående”

”Frågor har besvarats”

Helena Treiberg Claeson, menar att man från polisens sida arbetat väldigt snabbt och att man gjorde rätt när man anhöll och senare häktade mannen.

– Dörren var låst och det hittades inget mordvapen. Det fanns också en del besvärande omständigheter som vi nu rett ut. Det är inte ovanligt att en närstående blir misstänkt när någon eller några mördas. Men polisen har arbetat fantastiskt snabbt och jag har svårt att se hur någon ska kunna kritisera oss, säger hon.

Hon tillägger att Socialtjänsten aktiverat krisstöd för att stötta pappan.

LÄS MER: Kvinna och tre barn hittade döda

Pappan har hela tiden förnekat brott.

– Som jag tidigare har sagt mår han väldigt dåligt. Det här är väldigt tunga besked. Han har en otroligt stor sorg att bearbeta. Han har mist större delen av sin familj och samtidigt varit huvudmisstänkt för de här mycket allvarliga brotten, säger mannens advokat, Poly Jensell, till SVT och fortsätter:

– Nu börjar den stora och svåra biten att sörja. Och alla frågor som han också har. Vad är det som hänt? Varför? Det är många frågor kvar att besvara. Men i dag är han oerhört lättad av att vara försatt på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnfamilj död i Gårdsten

Mer i ämnet