Foto: Stefan Johansson

Tre barn och en kvinna döda – polisen misstänker mord

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna och tre små barn har konstaterats döda efter en lägenhetsbrand i Gårdsten i Göteborg.
– Vår arbetshypotes är att de blivit utsatta för brott innan branden startat, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst.

Klockan 08.51 fick räddningstjänsten larm om en lägenhetsbrand i ett treplanshus i Gårdsten. Vittnen ska ha sett rök komma ut från lägenheten. Räddningstjänsten gick in lägenheteten med rökdykare.

– Vi hittade fyra personer som vi tog ut till ambulansen. Sedan släckte vi lägenheten, säger Hans-Olof Allgulin, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Lägenheten är helt utbränd. I bostaden hittas en död kvinna och ett barn. Ytterligare två barn hittas svårt skadade i lägenheten. Barnen fördes med ambulans till sjukhus och konstaterades senare avlidna. Enligt polisen handlar det om små barn. Det yngsta var i tvåårsåldern.

– Branden i lägenheten var begränsad till ett rum, sen är lägenheten i övrigt rökskadad, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg mötte pressen i närheten av brottsplatsen. Foto: Tomas Singer

Skador på kroppen

Enligt polisen har personerna skador på kroppen som inte är brandrelaterade, varför man har inlett en förundersökning om misstänkt mord. Polisen vill dock inte gå in på vilka skador det rör sig om.

– Vår arbetshypotes är att de blivit utsatta för brott innan branden startat. De fyra kropparna har skador som inte är brandrelaterade, men vad för typ av andra skador ska bara polisen och gärningsman känna till, säger Thomas Fuxborg.

Polis och räddningstjänst larmades om rök från en lägenhet i Gårdsten i Göteborg på torsdagsmorgonen. Foto: SVT Grafik

Såg ambulanspersonal ge hjärt-lungräddning

SVT Nyheter har talat med en boende i ett närliggande hus. Hon berättar att hon vid tretiden i natt kände brandlukt som kom utifrån, men att hon inte såg någonting från sin balkong vid den tiden.

– När jag vaknade vid niotiden gick jag ut på balkongen, och då såg jag en stor grupp ambulanspersonal som gav hjärt-lungräddning på en person, säger kvinnan, som vill vara anonym.

Även en annan granne kände röklukten inatt.

– Jag kände lukten, och såg röken när det började brinna. Jag såg också när brandkåren kom, säger grannen som också vill framträda anonymt.

Söker med hundar

Polisen har spärrat av platsen och efterhand utökat avspärrningarna. Teknisk personal är på plats och polisens hundpatruller söker igenom området.

– Vi kommer att hålla förhör med de boende i fastigheten, säger Tommy Nyman, presstalesperson polisregion Väst.

En bil har forslats bort från platsen, och polisen har även beslagtagit en dator, uppger SVT:s reporter på plats.

Kristeam inkallat

Under förmiddagen träffades Angereds stadsdelsförvaltnings ledningsgrupp. Kommunen har även kallat in ett krisstödteam för de som behöver det. Skolorna i området är informerade.

– Vi har ingen samling men vi finns på plats i området med krisstödteam, säger Marie Åman kommunikationschef Göteborgs stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnfamilj död i Gårdsten

Mer i ämnet