Det var en hemsk syn som mötte räddningspersonalen. Foto: SVT

Åklagaren: Mamman dödade sina barn och tog sedan sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna och tre barn hittades döda i en brinnande lägenhet i Gårdsten tidigare i år. Åklagaren är nu säker på sin sak:
– Resultatet av utredningen visar att kvinnan dödat sina barn och därefter tagit sitt eget liv, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson i ett pressmeddelande.

Det var i somras som tragedin rullades upp. En sommardag i juli kom larmet till räddningstjänsten. Vittnen hade sett rök komma ut från en lägenhet i Gårdsten. När rökdykare gick in såg man att lägenheten var helt utbränd. 

Hittades döda i lägenheten

I bostaden hittas en död kvinna och ett barn. Ytterligare två barn hittas svårt skadade i lägenheten. Barnen fördes med ambulans till sjukhus, men deras liv gick inte att rädda och de konstaterades senare avlidna.

Enligt polisen hade personerna skador på kroppen som inte var brandrelaterade, varför man inledde en förundersökning om misstänkt mord. Nu är alltså utredningen klar efter rättsmedicinska undersökningar och brandutredning.

– Resultatet av utredningen visar att kvinnan dödat sina barn och därefter tagit sitt eget liv, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson i ett pressmeddelande.

Socialtjänsten anmälde sig själva

En vecka efter dödsfallen anmälde socialtjänsten i Angered sig själv enligt Lex Sarah och förra veckan rapporterade stadsdelsförvaltningen att man kommit fram till att det fanns brister i hanteringen av familjen och ärendet ligger nu hos inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Familjen var skuldsatt, hotades att vräkas från sin lägenhet och hade vid upprepade tillfällen varit i kontakt med socialtjänsten.

– Den utredning som har gjorts visar på brister i vår handläggning, framför allt i samverkan mellan olika enheter, sa områdeschefen på socialtjänsten i Angered, Maria Sjödahl till SVT Nyheter Väst i förra veckan. 

Polis och åklagare lägger nu ned förundersökningen.

– Det är en oerhört tragisk händelse och fruktansvärt att mamman inte såg någon annan utväg än att döda sina barn och sig själv innan de hann bli vräkta, säger åklagare Helena Treiberg Claeson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnfamilj död i Gårdsten

Mer i ämnet