En kvinna och hennes tre barn hittades döda i Gårdsten i Göteborg den 20 juli. Foto: Adam ihse/TT

Misstänkta lägenhetsmorden i Gårdsten – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Tre barn och en kvinna har dött efter en lägenhetsbrand i stadsdelen Gårdsten i Göteborg. I ett tidigt skede misstänktes barnens pappa för att ha mördat familjen – men mannen försattes sen snabbt på fri fot. Polisen arbetade istället efter arbetshypotesen att det var mamman som tog sitt och barnens liv, något som polis och åklagare nu slagit fast. Läs hela förloppet här.

Torsdagen den 20 juli

  • I bostaden hittas en död kvinna och ett avlidet barn. Ytterligare två barn hittas svårt skadade. Barnen förs med ambulans till sjukhus och konstateras senare avlidna. Barnen är alla små, det yngsta i tvåårsåldern.
  • Enligt polisen har personerna skador på kroppen som inte är brandrelaterade. De inleder därför samma dag en förundersökning om misstänkt mord. Polisen vill dock inte gå in på vilka skador det rör sig om.
  • Polisen inleder förhör med andra boenden i fastigheten, och beslagtar bland annat en bil och en dator.

Lördagen den 22 juli

Måndagen den 24 juli

Onsdagen den 26 juli

  • Kammaråklagaren Helena Treiberg Claeson säger att kvinnans skador med största sannolikhet är självtillfogade. Den häktade mannen försätts omedelbart på fri fot. Polisen arbetar nu efter tesen att det var mamman som låg bakom brotten.
  • Mannen är fortfarande misstänkt i ”formell mening”, eftersom utredningen ännu inte är färdig. Men det finns enligt kammaråklagare Treiberg Claeson ingenting som tyder på att mannen har någonting med dödsfallen att göra.

Torsdagen den 27 juli

  • Familjen har haft kontakt med socialtjänsten upprepade gånger under de senaste två åren. De hade skulder till sitt bostadsbolag och fick i januari veta att de skulle bli av med lägenheten. Bostadsbolaget gjorde en anmälan men drog sedan tillbaka den efter att socialtjänsten gått in och försökt lösa situationen. Samma dag som branden bröt ut i lägenheten skulle familjen vräkas.

Måndagen den 9 oktober

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnfamilj död i Gårdsten

Mer i ämnet