Enligt polisen ska offren ha skador på kroppen som inte är brandrelaterade. Foto: TT

Socialtjänsten anmäler sig själv efter misstänkta morden i Gårdsten

Uppdaterad
Publicerad

Familjen var skuldsatt och hade vid upprepade tillfällen varit i kontakt med socialtjänsten. Förra torsdagen hittades mamman och ett av hennes barn döda i sin bostad. Hennes andra två barn var svårt skadade och avled också senare. Nu har socialtjänsten i Angered gjort en Lex Sarah-anmälan om sin egen hantering av ärendet.

Det var under torsdagen i förra veckan som en kvinna och tre små barn dog efter en lägenhetsbrand i Gårdsten i Göteborg. Kvinnan och ett av hennes barn hittades döda i lägenheten och de två andra barnen avled senare.

LÄS MER: Åklagaren om misstänkta mordet i Gårdsten: ”Oerhört tragiskt”

Ganska snart riktades misstankarna mot pappan i familjen. I slutet av förra veckan häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord på sin fru och tre barn.

– Det hela är oerhört tragiskt. Jag kan inte jämföra med något liknande jag varit med om, sa kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Pappan släpptes

Men tidigare i veckan släpptes pappan på fri fot.

LÄS MER: Tidigare mordmisstänkt pappa i Gårdsten släppt

– Vidden av tragedin gick upp för honom. Det är mycket blandade känslor. Chock, lättnad och otroligt stor sorg, säger mannens advokat Poly Jensell.

Familjen skuldsatt

Familjen har haft kontakt med socialtjänsten upprepade gånger under de senaste två åren. De hade skulder till sitt bostadsbolag och fick i januari veta att de skulle bli av med lägenheten. Bostadsbolaget gjorde en anmälan men drog sedan tillbaka den efter att socialtjänsten gått in och försökt lösa situationen.

Samma dag som branden bröt ut i lägenheten skulle familjen vräkas.

Socialtjänsten anmäler sig själva

Nu har socialtjänsten i Göteborgsstadsdelen Angered, där Gårdsten ligger, Lex Sarah-anmält sig själva.

– Det här är en händelse som berör oss väldigt starkt. Det finns en lagstiftning som styr när det inträffar händelser av det här slaget. Om det rör sig om ett allvarligt missförhållande, eller finns risker för det, så ska vi granska vårt arbete, säger Maria Sjödahl, områdeschef för bistånd och service inom Individ- och Familjeomsorgen i Angered.

Anmälan skickades in till inspektionen för vård och omsorg, IVO, under torsdagen.

”Ett ärende rörande en familj med tre barn som varit aktuell inom socialtjänsten i stadsdelsnämnden Angered angående hyresskuld på försörjningsstödsenheten och tidigare utredning på enheten barn och unga, slutade i en tragisk händelse med dödlig utgång. Ärendehanteringen bör granskas i sin helhet för att belysa handläggning och underlag för fattade beslut”, står det i anmälan enligt socialtjänsten.

– Vi hade planer på att anmäla redan när vi fick reda på branden. Att det skedde den här veckan har att göra med att det tar tid att samla samman personer i semestertider. Utredningen ska vara klar inom två månader, från och med igår då, säger Maria Sjödahl.

Misstänker du att ni kan ha brustit i någon del?

– Det får själva utredningen utvisa och vi måste vara öppna, säger Maria Sjödahl.

Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad inom socialtjänstens område är skyldig enligt lag att rapportera missförhållanden och risk för missförhållanden i verksamheten.

Det innebär att personalen inte enbart har skyldighet att rapportera om man uppdagat ett missförhållande utan också om personalen misstänker att en insats kan bli fel utförd.

En Lex Sarah-anmälan skickas till myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnfamilj död i Gårdsten

Mer i ämnet