Somaliska barn tränar bandy i Borås Foto: SVT

Somaliska barn spelar bandy

Uppdaterad
Publicerad

I ett nystartat projekt i Borås lär sig nu somaliska barn att spela bandy. Bakom initiativet står idrottsföreningen Borås Bandy som tillsammans med skola och fritids hoppas att de hittat ett bra sätt att integrera barnen i det svenska samhället.

Några av barnen från Somalia åker skridskor för första gången i sina liv och några av dem har bara varit i Sverige några månader. Kulturkrocken mellan bandy och bakgrund är vid en första anblick uppenbar, men det här är ett integrationsprojekt som handlar om så mycket mer än bara bandy.

– Det är ju framför allt de sociala bitarna. I en förening så möts man över gränser och det är ju en av våra stora utmaningar att alla barn, oavsett bakgrund, ska lära känna varandra. Det är ju också ett sätt att motverka de fördomar och den rasism som finns i vårt samhälle, säger Ida Legnemark (V), ordförande fritids- och folkhälsonämnden i Borås, till SVT Västnytt.

Ideella krafter bakom projektet

Men det är inte kommunen som står bakom projektet. Initiativet kommer från Borås Bandys eldsjäl Klas Ström som kom på idén efter att ha hört talats om det uppmärksammade integrationsprojektet i Borlänge som förra året gav Somalia ett bandylandslag.

– Det är lite spännande och ett kul sätt att använda idrotten för integration och det tänkte jag att det där borde vi kunna ta efter och utveckla, säger Klas Ström.

Han och ytterligare ett par ledare har använt delar av klubbens föreningsbidrag för att se till att det finns skridskor, hjälmar och skydd för barnen att låna. Dessutom är all tid de lägger ner ideell.

Drömmer om landslaget

Målet med projektet i Borås är att de somaliska barnen så småningom ska kunna ta en plats i Borås Bandys U9-U10-lag. Något flera av barnen hoppas på.

– Det kommer kännas bra att ha nya vänner och att leka med dom, säger Hussein Ibrahim.

Men Abdimajiid Ahmed Mohammod, han siktar ännu högre. Han drömmer om att i framtiden spela med det somaliska bandylandslaget.

– Ja, verkligen. Jag ska träna jättemycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.