Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer få mycket turister i sommar, så det är skönt att många är vaccinerade”, säger Carina Andersson, boende i Kungshamn som nyligen själv blivit vaccinerad. Foto: SVT

Sotenäs toppar vaccinligan i Väst: ”Mycket turister i sommar”

Publicerad

Andel som blivit vaccinerade skiljer sig kraftigt åt mellan kommunerna i Västsverige. Sotenäs ligger i topp tillsammans med Lysekil och Karlsborg.

I klippet hör du Sotenäsbors reaktion på att de fått första sprutan.

Med 61 procent ligger Sotenäs bäst till i hela regionen i andel i befolkningen som fått första sprutan vaccin mot covid-19.

Något som glädjer invånarna.

– Vi kommer få mycket turister i sommar, så det är skönt att många är vaccinerade, säger Carina Andersson, boende i Kungshamn som nyligen själv blivit vaccinerad.

Äldre befolkning

Andel som fått vaccin i regionen varierar kraftigt med över 60 procent i vissa kommuner och 30 procent i Göteborg och dess kranskommuner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du regionens vaccinsamordnare om vad skillnaderna beror på och när alla i regionen kommer kunna vara vaccinerade. Foto: SVT

Uppgifterna kommer från Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. De gäller till och med vecka 20.
Vissa regioner publicerar dagliga siffror, men inte alla, vilket gör vaccinationsregistrets bäst lämpade för jämförelser.

De fem kommuner där högst andel fått dos 1:

  1. Sotenäs 61%
  2. Lysekil 59%
  3. Karlsborg 57%
  4. Tanum 57%
  5. Bengtsfors 56%

De fem kommuner där lägst andel fått dos 1:

  1. Göteborg 30%
  2. Ale 33 %
  3. Mölndal 36%
  4. Partille 38%
  5. Härryda 39%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Livet efter vaccinet

Mer i ämnet