”Ta en glass och njut” Foto: TT/SVT

Spanienvärmen drar in över Västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Trots mitten på september så kan det bli upp mot 28 grader nästa vecka, uppger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

– Ta en glass och njut i solen, säger hon.

Efter ett par dagars regn och rusk återkommer nu sommarvärmen – från Spanien, dessutom ser den ut att stanna ett tag.

– Det är i samband med en orkan som ligger över Atlanten som rör sig norrut och tar med sig värmen från norra Afrika och sedan drar över Skandinavien, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Hon berättar att värmen, som kan stiga upp till mellan 25 och 28 grader, kommer på onsdag och stannar fram till helgen.

– Dagarna innan kommer det att komma lite regn, men i samband med värmen så blir det ett högtryck som ger mest klart och torrt väder. Det ser väldigt varmt ut i prognoserna, säger hon.

”Ta en glass och njut”

Värmen kommer sedan att ligga kvar till fredagen och försvinner alltså mot helgen.

– Då kommer det in kallare luft med ett regnområde från norr så det blir svalare mot helgen. Men det kommer inte bli kallt då, utan temperaturen kommer under nästa helg att ligga på upp till 18 grader och det kan komma lite regn, säger Deana Bajic.

Med andra ord kommer höstvädret inte anlända riktigt än.

– Solen är inte lika stark som det var i somras, men vattnet är fortfarande varmt i de små sjöarna, så man kan bada exempelvis. Passa på att vara utomhus, ta en glass och njut i solen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.