Borås kommun är på jakt i Europa för att lösa lärarbristen. Foto: Berit Roald, TT / Pixabay

Spanska lärare lockas till Borås

Uppdaterad
Publicerad

På grund av lärarbristen rekryterar Borås kommun lärare från Sydeuropa. – Det har varit stort intresse, säger Pär Arvidsson Fäldt som är grundskolechef i kommunen.

Lärarbristen har lett till att kommunala arbetsgivare försökt rekrytera i länder som Finland och Nederländerna. Nu har sökradien utökats till Sydeuropa: Spanien, Italien och Grekland. När Borås kommun annonserade i den spanska motsvarigheten till Platsbanken blev responsen överväldigande. Efter att 240 personer sökt jobb så fick kommunen stänga ned annonsen – något som Sveriges Radio var först med att berätta.

– Det känns hyfsat lovande men på längre sikt så behöver vi säkra kompetensförsörjningen även här i Sverige, säger Pär Arvidsson Fäldt som är kommunens grundskolechef till Svt Nyheter Väst.

Ska skolas in på högstadieskolor

Ett urval lärare har intervjuats och åtta av dem har börjat läsa svenska på distans. Förhoppningen är att de sedan ska kunna börja skolas in på högstadieskolor i Borås under våren 2020. Kommunen tänker sig att lärarna ska undervisa i språk, idrott och andra praktisk-estetiska ämnen.

– De som vi har gått vidare med i ansökningsprocessen får ganska omgående börja lära sig svenska, säger Pär Arvidsson Fäldt.

”Skolan måste bli en tillräckligt attraktiv arbetsplats”

Han säger att man i skolans värld måste göra mer för att vända trenden så att fler intresserar sig för läraryrket.

– Vi måste se till att skolan blir en tillräckligt attraktiv arbetsplats. Både gällande lön och arbetsutveckling, säger Pär Arvidsson Fäldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer