Spice förändras till allt farligare

Uppdaterad
Publicerad

Nätdrogen Spice ligger bakom allt fler överdoser. Igår kväll fördes sex personer i 20-årsåldern till sjukhus, samtliga misstänks ha rökt drogen. Och enligt polisen så har drogen blivit kraftigare.

– För ett tag sen kom det hit en ny variant som anses vara ganska potent, alltså ganska stark. Det märker vi också bland våra beslag att det är den här typen av Spice som används just nu, säger Karin Breding, utredare på narkotikaroteln.

Anledningen till att drogen ständigt förändras är att tillverkarna vill undvika narkotikaklassning. Men det gör också att brukarna aldrig vet vad de stoppar i sig.

Spicevåg i Sverige

– Spice är inte ett preparat utan det är ett samlingsnamn för en hel uppsjö av olika preparat. Vilket gör att du kan röka ett preparat idag och det går jättebra och så får du en ny variant i morgon, och du röker lika mycket, men då blir det en överdos, förklarar Karin Breding.

”Unga människor tar överdoser och hamnar på sjukhus”

Av de sex personer som igår fördes till sjukhus så har fyra under dagen kunnat åka hem. För övriga två beskrivs tillståndet som stabilt.

Karin Breding medverkade under eftermiddagen på ett möte med polisstyrelsen för att tala om just spiceproblematiken efter den senaste tidens uppmärksammade fall.

– Det är klart det är väldigt aktuellt. Det som gör att det blir aktuellt är att det blir väldigt dramatiskt när unga människor tar överdoser och hamnar på sjukhus, säger Karin Breding, utredare på narkotikaroteln.

Lättillgänglig drog

Utanför köpcentret Nordstan träffar Västnytt några ungdomar och frågar om det är lätt att få tag på Spice.

– Det är folk som har kommit och frågat om man vill ha, men jag har alltid sagt nej. Jag vet folk som håller på med droger, men jag har sagt att de ska inte vara nära mig när de håller på med det, säger Madelene Stjernquist.

– Jag tror att de väljer Spice för att det är billigare, och det är lättare att få tag på, säger Nano Michaell.

– Det är billigare än maja (marijuana), fast så är det farligare också. Det var en kille i vår skola som fick typ hjärtinfarkt. Han hade använt Spice, berättar Josh Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet