”Vill du att liberaler och flyktingkramare ska företräda Sverigedemokraterna? Om inte – kryssa sverigedemokraten Thord Brynielsson!” Så skriver Kungsbackapolitikern Thord Brynielsson i sin personvalskampanj.

Splittring inom SD i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

”Vill du att liberaler och flyktingkramare ska företräda Sverigedemokraterna? Om inte – kryssa sverigedemokraten Thord Brynielsson!” Så skriver Kungsbackapolitikern Thord Brynielsson i sin personvalskampanj.

Bakom attacken ligger en lång och segsliten konflikt mellan å ena sidan partiets kommunfullmäktigeledamot Brynielsson och å andra sidan den nuvarande lokala ledningen för partiet.

Brynielsson har inför valet placerats först på plats nummer 11 på partiets valsedlar, och hans enda realistiska chans att få behålla sitt uppdrag som ledamot är alltså nu att med hjälp av personkryss ta sig förbi de som ledningen valt att prioritera.

SD i Västsverige

”Jag är motsatsen till flyktingkramare – jag är sverigedemokrat”

Anledningen till att Brynielsson kritiserar sina partikollegor för att vara ”flyktingkramare” är att den nuvarande vice ordföranden Maya Markiewicz i en intervju med tidningen Kungsbacka-Nytt sagt att partiet ställer sig positiva till att kommunen ska ta emot 100 ensamkommande flyktingbarn per år. Något som Markiewicz idag hävdar att hon aldrig har sagt, och absolut inte står för.

Thord Brynielsson däremot har sin bild klar för sig av de inom Kungsbackaavdelningen som han kallar ”liberaler och flyktingkramare”.

– Jag är motsatsen till flyktingkramare, jag är sverigedemokrat, säger Brynielsson till Västnytt. Vår politik är ju att vi ska hjälpa flyktingar i närområdet.

– Det känns ju inte som att ditt förhållningssätt gentemot flyktingar och invandrare grundar sig i empati när du säger att du är ”motsatsen till en flyktingkramare”?

– Min empati är med våra väljare som har valt mig.

– Du känner mer empati med Kungsbackaväljarna än med de ensamkommande flyktingbarnen?

– Absolut. Helt korrekt.

Uppmanas att sluta dela ut sina flygblad

När Västnytt tar kontakt med Sverigedemokraternas centrala informationsavdelning och konfronterar dem med Brynielssons flygblad reagerar man på det man kallar ”negative campaigning” mot partikamrater.

– Partiet kommer att uppmana honom att upphöra med att sprida de här flygbladen. Det bryter mot den kommunikationside som vi har, säger pressekreterare Henrik Vinge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västsverige

Mer i ämnet