Foto: SVT

Bekräftat: Stadsrevisionen vill inte att Intraservice får ansvarsfrihet

Publicerad

Stadsrevisionen rekommenderar att politikerna i Intraservice inte ska beviljas ansvarsfrihet, efter de olika skandalerna i förvaltningen. Åtgärden är ovanlig och har inte skett sedan 2010 i Göteborgs stad, uppger Stadsrevisionens ordförande för SVT.

Totalt är det fyra olika områden med stora brister som gjort att Stadsrevisionen fattat det ovanliga beslutet att inte rekommendera ansvarsfrihet. Det handlar om långa och dyra utlandsresor, dålig koll på konsulter, fördyringar av ett stort IT-projekt, och allvarliga brister i informationssäkerheten.

– Det är inte bara så att den interna styrningen och kontrollen varit väldigt bristfällig, den har varit närapå obefintlig. Det har varit en väldigt dålig ordning i förvaltningen, och det är nämndens ansvar, säger Lars Bergsten (M), ordförande i Stadsrevisionen till SVT Nyheter Väst.

Flera politiker har lämnat

Sedan de olika skandalerna blev kända så har flera politiker lämnat sina poster i nämnden för Intraservice, däribland nämndens ordförande, socialdemokraten Tord Karlsson. Men revisorernas rekommendation om icke ansvarsfrihet gäller alla politiker som satt i nämnden vid tiden för missförhållandena, uppger Lars Bergsten.

SVT: Vad spelar ansvarsfrihet för roll när flera politiker redan avgått?

– Det är en markering. Det ska inte vara så att man slipper utsättas för ansvarsprövningen bara för att man avgår. Det här öppnar också för att kommunen i teorin skulle kunna rikta skadeståndsanspråk gentemot de här personerna.

”Naturligtvis allvarligt”

Att Stadsrevisionen kritiserar kritik, och ger olika nämnder anmärkningar är relativt vanligt, men att rekommendera kommunfullmäktige att inte ge en nämnd ansvarsfrihet är desto ovanligare.

– Sist det här hände var 2010, då det gällde den dåvarande stadsdelsnämnden Södra skärgården. Så lyckligtvis sker det här väldigt sällan, men det är naturligtvis allvarligt att de här bristerna uppkommit nu på Intraservice, säger Lars Bergsten.

Kommunfullmäktige avgör

I slutet på april kommer kommunfullmäktige rösta om huruvida politikerna i den gamla nämnden för Intraservice kommer få ansvarsfrihet eller inte. Bergsten vill inte spekulera i utgången, men konstaterar att hela Stadsrevisionen – där alla partier är representerade – var helt enig.

Snart väntas också flera externa utredningar kring bristerna på Intraservice vara klara.

– Det är en väldigt lång väg tillbaka innan man får ordning och reda på Intraservice. Det är ingenting som man kommer kunna göra på bara ett år, säger Lars Bergsten.

SVT söker Intraservice tidigare ordförande Tord Karlsson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet