Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar stadsträdgårdsmästaren Johan Rehngren hur träd och gröna ytor påverkar hälsan.

Så ska grön modell ge göteborgare bättre hälsa: ”Får lägre stressnivåer”

Publicerad

Ska treorna rädda träden och grönområdena i våra städer?

Göteborgs stad har i sin nya grönplan infört en ny tumregel för stadsplanering: 3-30-300-regeln.

Hör trädgårdsmästaren om den nya modellen och förklara hur träd och gröna ytor påverkar hälsan.

I centrala Göteborg pågår nu en förtätning av staden. Grönytor försvinner till förmån för bostadshus och kontorslokaler.

Parallellt med detta jobbar staden med en grönplan som ska vara vägledande för allt byggande.

Baserat på forskning, hur grön behöver en stad vara?

 – Du ska kunna se tre träd från ditt fönster, du ska ha 30 procent krontäckning i en stadsdel och du ska ha max 300 meter till en park, säger Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborg.

Klimatanpassning krävs

Vid intervjun står han i Kvillebäcken, ett relativt nybyggt bostadsområde på Hisingen i Göteborg. Visserligen nära till Kvilleparken, men endast sporadiskt skuggat av skyddande trädkronor.

 – Den här stadsdel började planeras för 20 år sedan och då hade man inte den kunskapen om klimatförändringar vi har i dag. Våra städer är ju byggda för det klimatet vi hade i går och vi behöver bygga städer för det klimat vi har i morgon, säger Johan Rehngren.

Grön stadsutveckling

Forskningen inom grön stadsutveckling, vad grönska betyder för människors hälsa, går fort och den är entydig – stadsgrönska är värdeskapande med avseende på fastighetspriser, folkhälsa och jämlikhet.

– Om 40-50 år är grönskan en nyckel till att skapa städer vi kan bo och leva i. Vi behöver träd som skuggar våra gator, vi behöver träd som kyler luften och vi behöver träd som kan ta upp dagvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.