Eric Andersson, före och efter bypassoperation. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stämmer staten för vikt-diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Eric Andersson från Mariestad fick inte jobbet på Kriminalvården, då han enligt chefen vägde för mycket. Nu tas fallet upp i Arbetsdomstolen.

Trettioåringen från Mariestad drar staten inför rätta för vikt-diskriminering, något som GT var först med att berätta.

– Jag vill ha rättvisa. Att de erkänner att de gjorde fel, säger Eric Andersson.

Han hade vikarierat på Kriminalvården i cirka 1,5 år när han sökte till en vidareutbildning som sedan kunde leda till en fast tjänst. Men där tog det stopp. Eric, som vid den tidpunkten vägde 159 kg, fick höra att han inte skulle klara utbildningen om han inte gick ner i vikt.

– Det kändes skit. Man fick kastat i ansiktet att man var överviktig. Och det är aldrig roligt att höra från en chef, säger Eric.

Nu tas Erics fall upp i Arbetsdomstolen, ett och ett halvt år efter händelsen. Via sitt fackförbund har Eric stämt staten på 150.000 kronor för diskriminering.

– Det känns bra. Facket säger att fallet är unikt och väldigt ovanligt, säger han.

Kriminalvården kommenterar inte

Diskrimineringen ligger i att Kriminalvården inte ens låtit Eric försöka göra testerna, enligt GT.

Eric säger att har han fått en ursäkt från Kriminalvården och ett erbjudande om 10.000 kronor i skadestånd, men det kommer han inte att godta.

– Jag och facket har kommit överens om att 150.000 är rimligt. Jag förlorade mitt jobb och de satte mig i skiten, säger Eric.

Efter det som hände med Kriminalvården bestämde sig Eric för att göra en gastric bypass, och har nu gått ner 67 kilo.

LÄS MER: Nekades jobb på grund av sin vikt

Kriminalvården väljer att inte kommentera ärendet i nuläget.

– Vi kan inte kommentera det förrän vi får en dom. Om vi säger något så kan det påverka den rättsliga processen. De som företräder oss får göra det i lugn och ro och sedan får vi se vad Arbetsdomstolen kommer fram till, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården till GT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer