Chefsläkare Jacob Wulfsberg på Kungälvs sjukhus är oroad över situationen med tomma vårdplatser. Foto: SVT

Kungälvs sjukhus byggdes om för en miljard – nu står vårdplatser tomma

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist på Kungälvs sjukhus gör att ledningen tvingats stänga ett 30-tal vårdplatser i nya sjukhusdelen som stod klar för två år sedan.

Enligt sjukhusledningen skulle ett 80-tal sjuksköterskor och undersköterskor behövas för att kunna öppna alla vårdplatserna i nya sjukhusbyggnaden.

I klippet visar chefsläkaren hur det ser ut på de tomma vårdplatserna

För två år sedan stod den nya sjukhusbyggnaden klar med plats för 280 vårdplatser till en kostnad av 1,2 miljarder kronor.

Men trots att det hunnit gå två år sedan invigningen så har inte alla avdelningar öppnats ännu. Som mest har 168 vårdplatser varit i bruk, men nu har sjukhusledningen tvingats stänga 28 av dem på grund av personalbrist.

– Det är mycket bekymmersamt och leder till en ökad stressituation för personalen och risk för att operationer och vård skjuts upp ytterligare, säger chefsläkare Jacob Wulfsberg på Kungälvs sjukhus.

Stress och press

De stängda vårdplatserna har lett till överbeläggningar på sjukhuset och det gör att personalen fått arbeta under stress. Enligt Jacob Wulfsberg ökar det risken för att det kan hända saker på avdelningarna.

– Vi får in avvikelserapporter som vi hela tiden ser över och utreder. Det kan handla om försenade läkemedelsutdelningar, försenad omvårdnad av patienter och att operationer blir uppskjutna med kort varsel.

Enligt honom skulle ett 80-tal fler sjuksköterskor och undersköterskor behöva anställas för att kunna öppna resterande två avdelningarna för kroppslig sjukvård.

Lösa akut situation

Två avdelningar är reserverade för psykiatrisk vård som ska flyttas från andra sjukhus och då följer den personalen med.

För att kunna lösa den långdragna bristen på sjuksköterskor och den akuta situationen så har sjukhuset, förutom att stänga vårdplatser, även vidtagit andra åtgärder.

– Vi har anställt fler undersköterskor som är specialister på omvårdnad och receptarier, som kan göra en del av läkemedelsarbetet på avdelningarna.

Sjukhuset för också en dialog med kommunerna så att patienterna inte behöver stanna kvar på avdelningarna efter att de är klara för utskrivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.