Fem anställda inom hemtjänsten i Angered har stängts av efter att en kvinna som hade rätt till hemtjänst legat död i en lägenhet tills grannarna kände lukt. Foto: SVT

Stängdes av efter dödsfall – nu är fyra anställda åter i tjänst

Publicerad

Efter att en kvinna hittats död stängdes fem anställda inom hemtjänsten i Angered av. Nu har fyra av dem börjat jobba igen. En medarbetare har varslats om varning och kommer inte att återgå i tjänst då vikariatet löper ut.

Det var i början av juni som en kvinna hittades död i sin bostad efter att grannar slagit larm om en stark lukt från lägenheten. Exakt hur länge kvinnan har legat där ska utredas. Kvinnan hade hemtjänst i 80 minuter i veckan.

– Vi har anledning att tro att personalen har brustit i sitt uppdrag, sa Angela Madsén Jonsson, sektorchef för äldreomsorgen inom stadsdelen Angered till SVT Nyheter Väst i juni.

Följde inte rutinen

Under maj månad ringde hemtjänstpersonal på hos kvinnan flera gånger, utan att hon öppnade dörren. Trots utebliven kontakt fullföljdes ingen uppföljning och personalen följde inte rutinen. Det framgår av kommunens anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Fem anställda stängdes av, varav en varslades om avsked. Efter händelsen har det hållits medvetandegörande samtal med de anställda. Syftet med samtalen är bland annat  att reda ut vad som har hänt, samt att säkerställa att medarbetarna förstår på vilka sätt de har brustit och hur de istället bör agera i sin yrkesroll i framtiden.

Efter samtalen har fyra anställda som stängdes av börjat jobba igen. För den person som varslats om avsked har varslet tagits tillbaka då det framkommit nya uppgifter i utredningen. Men då medarbetaren vid upprepade tillfällen inte utfört insatser har medarbetaren fått en skriftlig varning. En annan av de fem som stängts av kommer inte att återgå i tjänst då vikariatet löper ut.

Fortsatt utredning

Ännu pågår en lex Sarah-utredning om händelsen.

”Vi ser väldigt allvarligt på det som har inträffat. Vi har rutin för hur medarbetare ska agera om den enskilde inte öppnar dörren vid planerade besök. Vi ser väldigt allvarligt på om denna rutin inte efterföljs och det ska utredningen undersöka.” skriver Anna Brinkhoff, tillförordnad sektorschef för Äldreomsorg och hälso- och sjukvård i Angered i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.