Folke Johansson, statsvetare, tror att Västlänken kan bli en central fråga i valet. Foto: SVT

Statsvetaren: ”Minskar inte risken för misstro mot politikerna”

Publicerad

Den senaste mandatperioden har varit turbulent inom politiken i Göteborg. Folke Johansson, statsvetare och expert på kommunalpolitik, förklarar vad detta kan innebära.

Folke Johansson menar att det inte finns någon gemensam orsak till vad som hänt utan att skälen till de olika avhoppen är olika.

– Ett par har avgått efter oegentligheter, ett par efter avvikande åsikter med sitt parti när det gäller västlänken, säger han och fortsätter:

– Jag tror att Västlänken är en väldig central fråga idag och den håller även på att bli det i valrörelsen. Det finns säkert spänningar inom partierna, så att jag tror nog att alla partier ser till att låta partipiskan vinna så det inte blir fler motsättningar av det här slaget.

Folke Johansson tror att Västlänken kan hamna i centrum även i det kommande valet.

– Det är nog inte det partierna vill utan de vill nog ha andra frågor i centrum. Men som det utvecklar sig nu är det nog inte omöjligt att det blir nått åt det hållet.

Hur kan turbulensen påverka valrörelsen?

– Det kommer bli diskussioner kring de saker som nu har varit. De rena skandalhistorier brukar glömmas rätt fort men när det nu finns konkreta politiska meningsskiljaktigheter kommer de nog att återkomma. Förtroende för politiker har vi haft särskilt stora problem med i Göteborg under lång tid. Det här har inte minskat risken för misstro.

Vilka kan gynnas av det här?

– De enda som gynnas tror jag är den tidigare moderaten Martin Wannholts nya parti Demokraterna. Annars tror jag alla andra partier, möjligen med undantag för Sverigedemokraterna och Vägvalet som också är motståndare till Västlänken, kan dra någon nytta av det här.

Hur vanligt är det med så här många avhopp inom toppolitiken?

– Så många koncentrerade avhopp under så kort tid tror jag är ganska ovanligt. Men de beror som sagt på tillfälligheter. Det är därför ingen exakt indikator på att det är stora problem inom politiken i Göteborg. Det här kan vi se om ett extraordinärt fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer