Statsminister Stefan Löfven (S) har fortsatt förtroende för infrastrukturminister Anna Johansson (S) efter skandalen på Transportstyrelsen. Foto: TT

Stefan Löfven betvivlar inte Anna Johanssons uppgifter

Publicerad

Göteborgspolitikern och infrastrukturministern Anna Johansson har fått hård kritik efter hennes förklaring att hon inte haft kännedom om säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen. När statsministern höll presskonferens på måndagen uttalade han sitt förtroende för henne, men var samtidigt kritisk till hur information hanterats på regeringskansliet.
– Det är märkligt att hon inte får informationen, det borde hon förstås ha fått, säger Stefan Löfven (S) till SVT.

Statsministern pressades hårt av pressuppbådet på Rosenbad på måndagseftermiddagen. Hur kunde det komma sig att varken han eller ansvariga ministern Anna Johansson (S) hade vetskap om vad som hänt på transportstyrelsen, när både inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) vetat om det sedan lång tid tillbaka?

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär– detta har hänt

– Det är respektive statsråd som har ansvar för sina myndigheter, och det är de som ska komma med den informationen. I det här fallet är infrastrukturminister Anna Johansson ansvarig, och hon hade inte den informationen, sa Stefan Löfven under presskonferensen.

Dålig kommunikation

Det stod dock klart att kommunikationen på regeringskansliet har haft stora brister. Stefan Löfven upprepade flera gånger att han gärna hade haft informationen tidigare.

– Här har skett en brist i kommunikationen, som Anna Johansson har gett uttryck för. Vi måste se över hur informationen sköts i regeringskansliet, det är ingen tvekan om det, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Alla artiklar om Transportstyrelsens säkerhetsskandal

Han förklarade den bristande kommunikationen departementen emellan med svensk förvaltningskultur.

– Vi har den ordningen. Respektive departement och statsråd har ansvar för sina myndigheter, och det tycker jag är bra.

Arbete pågick i regeringen

Statsministern berättade under presskonferensen att han informerades om händelserna i januari i år, vid samma tidpunkt som Transportstyrelsens före detta generaldirektör Maria Ågren delgavs misstanke om brott. Han poängterade dock att även om han och infrastrukturministern inte informerats så pågick ändock ett arbete på departementen med händelserna på Transportstyrelsen.

– Det pågick hela tiden ett arbete inom regeringen. Hade det varit så att det inte pågått ett arbete, att något slagit stopp, ja då måste hela regeringen agera. Jag har frågat myndigheterna om något saknats från regeringen under processen, och på den frågan är svaret nej, säger Stefan Löfven.

Kan bli misstroendeförklaring

Flera oppositionspartier har aviserat att det kan bli aktuellt med misstroendeförklaringar mot flera ministrar, något som Stefan Löfven inte ville kommentera.

– Jag kan inte spekulera i vad oppositionen vill göra med misstroendevotum, men jag kan konstatera att det finns en anmälan till Konstitutionsutskottet, och det är en rimlig ordning att man får gå till botten med vad som hänt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer