Tre olika varianter av färjan Stena Saga har trafikerat sträckan i 40 år. Foto: TT

Stena Line lägger ner färja mellan Oslo och Frederikshavn – efter 40 år

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av coronapandemin lägger Stena Line ner den 40 år gamla färjelinjen mellan Fredrikshavn och Oslo. Det meddelar de i ett pressmeddelande under torsdagen. Linjen kommer inte att återupptas.
– Det är ett tufft läge för Stena Line och det tvingar oss till tuffa beslut, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Line.

Prioriteten är att säkerställa den frakt- och transportverksamhet som Stena Line bedriver, man bedömer att den är viktigare än passagerarverksamheten. Därför lägger rederiet nu ner linjen mellan Oslo och Fredrikshavn som trafikerat sträckan i 40 år.

– Vi har gjort bedömningen att vi kommer tappa hela högsäsongen i år och vi har helt enkelt inte råd att vänta och hoppas på nästa sommar. Det är med tungt hjärta som vi nu tagit beslutet att stänga linjen, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line, i ett pressmeddelande.

Skandinavien värst drabbat

Stena Line meddelar att det är just deras verksamhet i Skandinavien som har drabbats värst av konsekvenserna av covid-19 – ett stort tapp i bokningar. Tidigare i veckan varslade det familjeägda Göteborgsrederiet 950 medarbetare i Sverige. Nu varslas ytterligare ett 30-tal anställda vid Norgekontoret – i och med stängningen av Fredrikshavn-Oslo-linjen.

– Vårt stora fokus är att hålla igång godsflödena och säkra den viktiga fraktverksamheten till och från Sverige, men också på våra övriga rutter i Europa, säger Niclas Mårtensson.

Många varslade

Det är färjan Stena Saga som trafikerat sträckan, och färjan har omkring 250 svenska anställda ombord. Samtliga av dessa har varslats och är inräknade bland de 950 som presenterades tidigare i veckan.

Fakta: Linjen Oslo-Frederikshavn

Visa

Linjen Oslo-Frederikshavn startade 1979 och har sedan dess trafikerats av tre olika fartyg, samtliga med namnet Stena Saga. Närmare en halv miljon passagerare reser årligen på linjen varav majoriteten kommer från Norge där fartyget Stena Saga kallats för ”Danskebåten”. Sedan starten och än i dag är det främst shopping, mat, dans och nöje som utmärkt linjen som är känd för både sina helgkryssningar och familjekonceptet ”Barnas båt” under sommarens högsäsong. Bland de lojala kunderna finns en Facebookgrupp med namnet ”Stena Sagas Venner” som har fler än 12 000 medlemmar.

Källa: Stena Line

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet