Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: youtube/facebook

SD-politiker i Stenungsund om Eid-firande på Facebook: ”Våldsbejakande skitkultur”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset i Stenungsund anordnar ett firande av den muslimska högtiden Eid al fitr. Det fick SD-politikern Hans Häggqvist i Stenungsund att gå till angrepp mot muslimer, med bland annat uttryck som ”IS-kramare” och ”SFI-vägrande kalifatfolk”.

Nu får han kritik av Vänsterpartiet i samma kommun.

– Det är en skrämmande människosyn, säger Birgit Lövkvist (V) andre vice ordförande.

”Överallt skall de in, i värsta fall IS-kramare i bästa fall trojanska hästar” samt ”nu är det liksom SFI-vägrande kalifatfolk här”. Dessa kommentarer kunde man läsa på Hans Häggqvists (SD), ledamot i Stenungsunds kommunfullmäktige, Facebook-sida.

Inlägget handlade om att kommunens kulturhus anordnar ett firande kring Eid al-fitr under fredagen, som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan.

Tycker du att det är lämpligt att uttrycka sig så som folkvald politiker?

– Ja, för att vara på Facebook är det ok. De har en kultur som är helt åt helvete, en våldsbejakande skitkultur, säger Hans Häggqvist.

Får kritik från V-politiker i kommunen

– Det är en skrämmande människosyn.

Så säger Birgit Lövkvist (V), andre vice ordförande i samma kommun, när hon hör vad hennes kollega i kommunfullmäktige skrivit. Hon tycker inte att man helt kan skilja det privata från sitt uppdrag som politiker.

– Har man den inställningen på sociala medier så har man den med sig hela tiden. Jag anser inte att det är lämpligt att ha en position högre upp i politiken och ha de åsikterna, säger hon.

”Samma som i partiprogrammet”

Med ”skitkultur” och ”IS-kramare” menas inte alla muslimer, poängterar Hans Häggqvist när SVT frågar om det är rimligt att generalisera.

Står Sverigedemokraterna bakom att man uttrycker sig så här?

– Vi skriver ju saker i vårt partiprogram. Och då formulerar vi oss inte så som man pratar på facebook. Men innebörden är densamma, säger han.

SVT har varit i kontakt med Sverigedemokraternas riksförbund, men de vill inte kommentera detta i nuläget.

Får medhåll från gruppledare

Tomas Palm, Sverigedemokraternas gruppledare i Stenungsund, skriver i ett mejl till SVT att han håller med Hans Häggqvist i sak, men att det han skriver är ”något raljerande”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.