Polisen motar bort 100-tals motdemonstranter från Götaplatsen, där SD försöker hålla valmöte med Jimmie Åkesson. Mötet har hindras med talkörer, burop och musikinstrument. Foto: Micke Larsson/TT

Demonstranter stoppade SD-tal i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter hindrade partiledaren Jimmie Åkesson (SD) under tisdagen att tala i Göteborg. Läget var stundtals rörigt på Götaplatsen och polisen har gripit två personer.

– Det är väldigt högljutt på plats men polisen verkar ha situationen under kontroll, sa Västnytts reporter som var på plats.

Klockan 11.30 var det meningen att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle tala på Götaplatsen, men det blev inte så. SD som inleder sin EU-valkampanj i Göteborg möttes av demonstranter i massor.

Västnytts årskrönika 2014

Det blev stökigt på plats och polisen kallade in hästpatrull och uppmanade demonstranterna att lämna Götaplatsen omedelbart om de inte vill bli gripna för brott.

– Demonstranterna skriker, sjunger och buar. Polisen har spärrat av ett område och håller dem på avstånd, sa Västnytts reporter.

Kunde inte hålla sitt tal

Klockan 12.45 stod det klart att Jimmie Åkesson och hans följe valde att lämna Götaplatsen utan att hålla sitt tal. Till jubel från demonstranterna lämnade Sverigedemokraterna Götaplatsen för att åka till Kungälv där Åkesson skulle tala senare under tisdagen.

Flera gripna

I samband med protesterna på Götaplatsen omhändertog polisen 11 personer för störande av allmän ordning och 19 personer greps misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet