”Utflaggning är skatteflykt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver SEKO Sjöfolk att utflaggningen av svenska fartyg till Färöarna upphör. Det är skatteflykt, menar facket.

– Det är skatteflykt på hög nivå tills dess att skattemyndigheten satt ner foten och det måste den göra nu omgående, säger Peter Skoglund som jobbar med utflaggningsproblemen hos SEKO Sjöfolk.

Västnytt avslöjade i vintras att nio västsvenska rederier satt i system att registrera sina fartyg på Färöarna och att till och med fartyg som enbart trafikerar svenska hamnar har färöisk flagg,  som till exempel bogserbåtarna i Göteborgs hamn. 2011 bildade det svenska rederiet Svitzer ett systerbolag på Färöarna som numera äger de svenska bogserbåtarna. Även den svenska personalen är anställd av det färöiska bolaget. Men Svitzer har kvar sitt huvudkontor i Västra Frölunda och det är därifrån verksamheten drivs, precis som förut, menar Peter Skoglund.

Utflaggning av sjöfarten

– Det enda man har bytt är flaggan på fartyget!

– Kan man bedriva nationell sjöfart med en bogserbåt som är flaggad på Färöarna som aldrig har varit på Färöarna? Om skattemyndigheten mot all förmodan skulle komma fram till  det då är det en katastrof för då har vi det uppe på land inom det närmaste, säger Peter Skoglund.

Slipper bolagsskatten

Genom att registrera fartygen på Färöarna slipper rederierna betala  bolagsskatt i Sverige. På Färöarna betalar man visserligen också skatt, men den tonnageskatt man tar ut där är betydligt lägre än den svenska bolagsskatten. Men SEKO-facket anser att rederierna är svenska och att de därför ska betala skatt i Sverige. Ännu har inte alla västsvenska rederier flaggat ut, många tvekar eftersom förfarandet inte är prövat av Skatteverket ännu, det är en gråzon.

– Hälften av redarna på Donsö har ju inte flaggat ut till Färöarna ännu eftersom det är en gråzon, och därför vill vi få det här prövat nu, är det en gråzon eller ska de beskattas? säger Peter Skoglund.

Brevlådeföretag beskattas i Sverige

SEKO Sjöfolk anser att rederierna som flaggat ut till Färöarna borde behandlas precis som Lupin Shipping från Falkenberg. Skatteverket kom nyligen fram till att Lupin Shipping har ett fast driftställe i Sverige och därför ska betala skatt här, trots att bolaget också har ett brevlådeföretag i skatteparadiset St Vincent.

– Vi beskattar fasta driftställen som finns i Sverige även om det handlar om utländska bolag. Vinsten ska beskattas i det land där det fasta driftstället ligger och där vinsten uppkommer, säger Johan Lundberg på Skatteverket till tidningen Sjömannen.

De nio rederier som har aktiva bolag registrerade på Färöarna är:

1. Furetank Rederi AB, Donsö

2. Erik Thun AB, Lidköping

3. Donsö Bunkerservice AB, Donsö

4. Vinga Ship Management AB, Donsö

5. MMT Group AB, Västra Frölunda

6. OljOla AB, Göteborg

7. Svitzer Sverige AB, Västra Frölunda

8. Berndtssons Rederi AB, Skärhamn

9. Svenska Orient Linien Intressenter AB, Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utflaggning av sjöfarten

Mer i ämnet