Svenska sjömän registreras på Färöarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar även fartyg i svensk trafik flytta anställda och båtar till billigare länder och sedan chartra in dem till Sverige.

Bogserbåtsföretaget Svitzer i Göteborg är först med upplägget.

Torleif Aronsson har kört bogserbåtar i Brofjorden i 37 år, nästan hela sitt arbetsliv. Först var det Röda bolaget som han jobbade för, sedan blev det företaget Svitzer och nu är det Svitzer Färöarna.

— Jag har aldrig varit på Färöarna, och skulle gärna åka dit. Personligen gillar jag inte det här med utflaggningen, säger han när Västnytt går ombord på Hymer som ligger utanför Preemraff i Lysekil.

Utflaggning av sjöfarten

I det färöiska bolaget finns en vd på deltid och sjömännens löneadministration, men ledningen i Sverige är intakt. Svitzer Sverige hyr numera in Torleif och de andra sjömännen från Färöarna, likadant med båtarna.

Lägre än den svenska skatten

På det här sättet sänker företaget sin skatt, och man sparar också en miljon i arbetsgivaravgifter per månad. För fartyg som är i det internationella färöiska fartygsregistret betalar inte arbetsgivaravgifter. De har också tonnageskatt, en beskattning som är långt lägre än Sveriges bolagsskatt på 22 procent.

— Vi vill verkligen inte smita från arbetsgivaravgifter, men vi har helt enkelt inte råd att sitta med mössan i hand och vänta, upplägget var nödvändigt när vi vet att det finns konkurrenter till oss som har helt andra spelregler, säger Svitzers vd Thomas Lindblad.

Han har räknat ut att det kostar 25 procent mer med en svenskflaggad båt än att ha den till exempel i det Danska Internationella registret, DIS. Färöarna är något dyrare än DIS, men det blir lättare för de anställda som slipper dubbelbeskattning.

Ett godkänt upplägg

— Man kan inte ha ett handikapp på 25 procent. Det vore rimligt om det var samma regler för alla länder i Europa, kanske en EU-flagg, säger Thomas Lindblad.  De anställda faller ur svensk socialförsäkring, och de får inte ta del av den färöiska. Därför har Svitzer tecknat privata pensions- och sjukförsäkringar åt de anställda. Vid föräldraledighet och vård av barn kompenserar företaget med likvärdiga eller bättre ersättningar som i Sverige.

— Det har varit en lång resa hit, men nu står vi här under färöisk flagg, säger Torleif Davidsson.

I Svitzer Färöarna finns en vd och viss löneadministration inhyrt från ett annat rederi, och ledningen i Sverige är intakt. Skattemässigt är det ett helt godkänt upplägg.

— Vi kan inte säga att man inte får starta bolag någon annanstans, det viktiga blir ju att man verkligen följer reglerna i landet dit man upprättat ett bolag. Och förstås att det verkligen finns ett bolag, att det inte är skenavtal det handlar om, säger Pia Blank Törnros, skatterättslig expert på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utflaggning av sjöfarten

Mer i ämnet