Björn Wickman, Emma Ericson och Johan Björkquist belönades med det lokala SKAPA-priset för arbetet med sin innovation. Foto: GU Ventures

Göteborgsforskare vann prestigefyllt innovationspris

Publicerad

Forskare och studenter vid Chalmers universitet har i sommar vunnit ett prestigefyllt innovationspris. De har utvecklat en ny teknologi för en hållbar rening av vatten från giftiga tungmetaller.

SKAPA-priset är ett av landets största och mest prestigefyllda innovationspris. Nu har tre personer vid Chalmers universitet vunnit deltävlingen i Västra Götalands län. Det handlar om forskaren Björn Wickman och masterstudenterna Emma Ericson och Johan Björkquist.

– Det är otroligt roligt. Det är som ett bra kvitto på att forskningen jag gör faktiskt är intressant, säger Björn Wickman.

Giftfria miljöer

Han har i ett nära samarbete med Emma Ericson och Johan Björkquist bildat ett företag under Chalmers flagg och studenterna har i ett år arbetat med att kommersialisera hans forskning. Björn Wickmans forskning har lett fram till en ny teknologi som kan bidra till giftfria miljöer. 

– Det är en ny metod för att rena vatten från tungmetaller, framför allt kvicksilver, säger han.

Kan vinna 500 000 kronor

Metoden består av ett typ av aktivt filter som arbetar med joner för att plocka upp tungmetaller i vattenlösningar. Metallerna fäster på anordningen och går därför att separera från vattnet.

– Det bygger på elektrokemi. Vi tror att den här tekniken har stora fördelar mot det som finns i dag. Den verkar vara väldigt effektiv mot låga halter av metaller i stora mängder vatten, säger Björn Wickman.

Chalmersgänget tävlar nu mot resten av Sverige för att vinna det nationella SKAPA-priset som delas ut i november. Vinnaren där får 500 000 kronor i prispengar. SKAPA-priset som syfte att uppfinnare ska få stöd att ge sina innovationer kommersiella möjligheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.