Branden i Ulricehamn under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand härjade under tisdagskvällen i centrala Ulricehamn efter att ett arbete i en guldsmedsbutik gått snett vid 18-tiden. Räddningstjänsten var på plats med som mest femton enheter och först efter midnatt var faran över.

– Vi var väldigt rädda att det skulle gå ifrån oss med kraftigt gnistregn över angränsande fastigheter, säger Peder Liljeroth på Södra Älvsborgs Räddningstjänst.

I lokalen där branden startade ligger en guld- och silversmidesbutik och flera personer ska ha hört smällar och sedan sett att det brann i lokalen. Enligt polisen rör det sig troligen om gasoltuber som exploderat.

– Ägaren själv har kommit ut och berättat för polis på plats att han använt gasol och i samband med det har något gått snett och det har börjat brinna, säger polisens presstalesperson, Peter Adlersson.

Stor spridningsrisk

Huset ligger mitt i Ulricehamns centrum där byggnaderna står mycket tätt och under kvällen hade branden satt hela längan av hus i brand. Först vid några minuter efter midnatt vågade räddningstjänsten andas ut och skala ner insatsen något.

– Som tur var fanns det en brandmur mellan fastigheterna som gjorde att vi fick stopp på branden, säger Peder Liljeroth brandingenjör på Södra Älvsborgs Räddningstjänst.

Räddningstjänsten kommer nu fokusera på eftersläckningsarbete och räknar med att arbetet kommer ta lång tid.

– Vi kommer ha styrkor på plats hela natten. Det brinner fortfarande på vissa ställen och är rasrisk så vi uppmanar alla att respektera avspärrningarna, säger Peder Liljeroth.

Vattnet höll på att ta slut

När det var som mest kritiskt uppmanade Räddningstjänsten allmänheten att spara på vattnet då branden fått ny spridning och det gick åt mycket vatten.

– Vi var tvungna att säkra upp med pumpar i sjön och innan det var klart så går ju vi på samma ledningar som alla andra och det går åt mycket vatten.

Samlingsplats för boende

De personer som bor i eller i närheten av de brandhärjade byggnaderna har evakuerats och en samlingsplats har upprättats för de boende i församlingshuset vid Ulricehamns kyrka.

Enligt polisen har butiksinnehavaren förts till sjukhus med lindriga brännskador. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

”Tio man kvar på plats”

Vid fyratiden under onsdagsmorgonen sade Christer Larsson, inre befäl vid räddningstjänsten att brandmännen kommer att vara kvar på plats långt in under onsdagen.

– Vi har tio man kvar på plats och vi är inne i ett efterbevakningsskede. Det blossar fortfarande upp glödbränder på brandplatsen, säger han till TT.

Brand i centrala Ulricehamn. Foto: Joakim Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.