Ulricehamn uppmanar allmänheten att vara sparsamma med vattnet. Foto: Hasse Holmberg / TT

Ulricehamns kommun uppmanar: Spara på vattnet så att räddningstjänsten får till släckningen

Uppdaterad
Publicerad

Vattentrycket i brandposterna sjönk och det blev problem för räddningstjänsten under en period på tisdagskvällen. Nu har va-systemets pumpar justerats, men fortsatt uppmanar Ulricehamns kommun till sparsamhet med vattenkonsumtionen.

– Kan man undvika att köra diskmaskin och tvättmaskin tills det lugnat ner sig är det bra, säger Leif Thid, sektionschef för va och rörnät vid Ulricehamns energi.

Räddningstjänsten återfick trycket i sina slangar efter att de börjat hämta vatten från sjön Åsunden samt att kommunens energibolag justerat pumparna i vattenverket. Det är nu ett högre flöde med vatten än vanligt.

Det innebär att vattnet kan komma att få missfärgningar från bland annat järn i ledningarna, och är man osäker på om det är farligt att dricka vattnet så rekommenderar Ulricehamns energi att man dricker vatten som man köpt på flaska.

På sociala medier uppmanar även det kommunala energibolaget boende i kommunen att spara på vattnet.

– Försöka hushålla med vattnet så att räddningstjänsten får det de vill ha, säger Leif Thid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.