Hör i klippet vad Lars-Erik Hörmander, ordförande för Husvagnsbranschens Riksförbund, säger om bristen på husbilar. Foto: SVT

Stor brist på husbilar: ”Samma i hela Europa”

Publicerad

Efterfrågan på husbilar är stor i Sverige och enligt Husvagnsbranschens Riksförbund har många husbilstillverkare redan sålt slut på nästa års produktion.

Pandemin har lett till att många både tvingats och valt att semestra i Sverige. Detta har lett till en stor brist på husbilar. Den så kallade hemestern lockar många till att köpa ett rullande boende.

– Det är samma tendens i hela Europa därav den stora bristen, säger Lars-Erik Paulsson kanslichef på Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, till SVT Nyheter Väst.

Vid årsskiftet fanns det totalt 108 518 husbilar registrerade i Sverige. Under tidsperioden januari till augusti i år ökade antalet nyregistrerade husbilar ökat med nästan 35 procent jämfört med samma tid förra året.

– Det allmänna intrycket är att det är pandemin som är en starkt bidragande orsaken till ökningen.

Global brist

Enligt honom har många husbilstillverkare redan sålt slut på 2022 års produktion. Det b

Lars-Erik Paulsson, kanslichef på HRF, säger att väldigt många husbilstillverkare sålt slut på 2022 års produktion. Foto: Husvagnsbranschens Riksförbund

eror inte bara på det ökade intresset för husbilar utan också på den globala bristen av halvledare.

– Det har drabbat hela fordonsindustrin som fått leveransproblem på grund av det. De som märker av bristen nu är återförsäljare av husbilar.

Men finns det plats för alla dessa husbilar?

– Visst är det så att möjligheten att åka spontant till campingplatser minskat. Nu är det mer vanligt att man måste förboka för att få plats med sitt fordon.

Husbilar och husvagnar

• Under perioden januari till augusti 2021 har 3 321 registrerade husvagnar mot 2 915 under samma period 2020. I procent innebär detta en ökning med 13,92 %.

• Under samma period har det totalt registrerats 4 218 husbilar, medan det under motsvarande period 2020 registrerades 3 127stycken. I procent innebär detta en ökning med 34,89 % i år.

Källa: Husvagnsbranschens Riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.