Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se och höra mer från demonstrationen i Göteborg. Foto: Jesper Johansson/SVT

Stor demonstration mot iranska regimen i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen anordnades en större demonstration i centrala Göteborg mot den iranska regimen. På demonstrationen hedrades även de tre personer som avrättades på fredagen i Iran efter att ha deltagit i protester mot regimen i höstas.

Flera tusentals personer hade letat sig till Götaplatsen i Göteborg under lördagen, en plats som blivit central för demonstrationerna mot regimen i Iran de senaste månaderna. Till demonstrationen hade även personer från andra europeiska länder tagit sig, som Mastureh Mohammadi från Schweiz.

– Jag har flugit hit för att jag känner att det enda vi iranier utanför Iran kan göra är att samlas och att visa att det som sker i landet inte är okej.

En av de händelser som uppmärksammades under demonstrationen var de senaste avrättningarna. Under fredagen avrättades Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi och Saeed Yaghoubi som hade kopplingar till de omfattande protesterna efter Mahsa Aminis död i september i fjol. SVT Nyheter har även rapporterat om den svenska medborgaren Habib Chaab som avrättades i Iran i början på maj. 

– Det är slut med tid för att skriva och prata om det här, politikerna måste göra något mot den iranska regimen. Folk dör på gatorna i Iran just nu, säger Mastureh Mohammadi.

Riksdagspolitiker på plats

Bland de deltagande fanns även riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) som är en av initiativtagarna bakom flera demonstrationer mot Irans regim i Sverige.

– Det gör mig själaglad att det modiga iranska folket fortsätter att samlas och höras trots att det gått flera månader sedan de mördade Mahsa Amini, säger Alirez Akhdoni (C).

Starta klippet för att se och höra mer från demonstrationen i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.