Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka konsekvenser får avrättningen? Här svarar Amnesty Sveriges generalsekreterare på tre frågor. Foto: Andreas Zernell/SVT/Majid Azad/TT

Irankännaren om avrättningen – Iran vill statuera exempel

Uppdaterad
Publicerad

Svenskiraniern Habib Chaab har avrättats i Iran. Enligt Irankännaren Arvin Khoshnood var verkställandet av straffet väntat och han varnar nu för fler avrättningar av internationella fångar.

– Jag är rädd för att fler kommer att avrättas om inte omvärlden reagerar starkt, säger han.

I mars fastställde Irans högsta domstol dödsstraffet mot Habib Chaab. Han anklagades för att vara ledare för separatistgruppen ASMLA, som är terrorstämplad av Iran och för att ha varit inblandad i en attack mot en militärparad 2018 där över 20 dödades.

Irankännaren Arvin Khoshnood menar att Chaab hade en tydlig koppling till ASMLA, men att det fanns många oklarheter i det som han stod anklagad för.

– Rättsväsendet i Iran går inte att lita på, säger han.

Yttre faktorer kan ha påverkat

Khoshnood anser att avrättningen var väntad. Med tanke på allvaret i anklagelserna menar han att allt annat hade ifrågasatts internt.

Samtidigt tror han att rådande situation, med påtagliga spänningar inom landet och ansträngda internationella relationer, kan ha påverkat beslutet.

– Iran signalerar här att “vi gör som vi vill”, att iranier som är aktiva mot regimen inte är säkra någonstans och att “vi tvekar inte att avrätta dem som är emot oss”, säger han.

Amnesty: ”Vi ser något nytt”

Det här är andra gången i år som en EU-medborgare avrättats i Iran. Amnesty International Sverige ser med oro på utvecklingen.

– Tidigare har Iran valt att inte avrätta andra länders medborgare men nu är det tydligt att vi ser något nytt, säger generalsekreterare Anna Johansson.

Arvin Khoshnood är inne på samma spår. Han är orolig för att fler internationella fångar kan komma att avrättas – om inte omvärlden reagerar med kraft.

– Den iranska regimen vill veta hur ansträngd relationen till Sverige och omvärlden är. Kan man fortsätta att göra det man gör eller inte?

Anna Johansson tycker att det är bra att utrikesminister Tobias Billström (M) “snabbt har gått ut och markerat” mot avrättningen av Habib Chaab.

– Jag tycker också att det internationella samfundet och EU på nytt borde markera mot dödsstraffet generellt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.