Illustration av ett svart hål Foto: Robin Dienel, Carnegie Institution

Stor förväntan på bild av svart hål

Uppdaterad
Publicerad

Kommer vi att få se den första bilden av ett svart hål i dag? Forskarna bakom Event Horizon-teleskopet har utlovat ”banbrytande” resultat på en pressträff.

– Jag tror inte att någon kommer att bli besviken, säger Robert Cumming på Onsalaobservatoriet.

De svarta hålen är mytomspunna himlaobjekt, som i teorin har beskrivits av en lång rad olika forskare. Men hålens egenskaper – bland annat att inte ens ljus kan undkomma den enormt starka gravitationen – gör dem samtidigt oerhört svåra att studera och ännu svårare att fotografera.

Stort intresse

Därför väntar astronomer och fysiker världen över med stor spänning på dagens besked, som presenteras på sex pressträffar (Bryssel, Santiago, Shanghai, Tokyo, Taipei och Washington) samtidigt klockan 15 svensk tid. Pressträffen i Bryssel direktsänds bland annat på Chalmers i Göteborg.

– Intresset har varit över förväntan, säger Robert Cumming, som är kommunikatör på Onsala rymdobservatorium.

Supertunga svarta hål

Event Horizon är namnet för ett nätverk av radioteleskop över hela världen. Syftet med projektet, där bland annat forskare från Onsala rymdobservatorium deltagit, är att ta bilder av två supertunga svarta hål – dels i mitten av vår egen galax, dels i galaxen M87 i stjärnbilden Jungfrun.

Exakt vad som kommer att avslöjas är dock hemligt fram till klockan 15. Men det handlar om någon sorts bildmaterial.

– Jag kan inte berätta någonting egentligen. Men det som går att säga är att det är de första resultaten från Event Horizon-teleskopet, säger Robert Cumming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.