Allt mer sällsynt. Skärpta fiskeregler och hummerodling ska öka beståndet utanför Smögen. Foto: Sara Hellman

Vädjan till fiskare inför hummerpremiären

Publicerad

Som ett led i att stärka det allt svagare hummerbeståndet på västkusten har drygt 2000 hummeryngel planterats ut strax norr om Smögen. Inför måndagens hummerfiskepremiär vädjar nu hummerodlingsprojektet till dig som fiskar att inte sätta dina tinor just där.

Redan i höstas plockades romhonor upp ur havet och övervintrades i en bassäng på Kristinebergs marina forskningsstation. I somras hade ynglen kläckts och sattes ut på tre rev som byggts upp med sprängsten nordväst om Smögen.

– Vi har vädjat till fiskarna att man inte sätter tinor inom 100 meter från bojarna som markerar var vi planterat ut ynglen, säger Per-Olof Samulelsson som är projektledare i Sotenäs kommun. Det är bra om de får vara ifred.

Sotenäs

Skärpta fiskeregler även i år

Redan förra året skärptes reglerna runt hummerfisket för att freda mindre exemplar och låta dem hinna reproducera sig åtminstone en gång innan de fiskas upp. Bland annat höjdes minimimåttet på lovlig hummer med en centimeter och fritidfiskare får nu bara ha sex tinor var jämfört med tidigare 14.

I år har också storlekskravet på tinornas flyktgångar ökat med 6 millimeter för att de mindre humrarna ska kunna ta sig ut.

Med de här åtgärderna, tillsammans med hummerodlingsprojektet som kommer att pågå i ytterligare två år, hoppas man att hummerbeståndet på västkusten kan stabiliseras.

– Vi har sett hummerbeståndet minska i alla fall de senaste tio åren, säger Per-Olof Samulesson. Nu vill vi se om man skulle kunna få upp det igen, åtminstone lokalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sotenäs

Mer i ämnet