Utsläppen från suvarna oroar Internationella energirådet. Foto: TT/SVT

Larmet om suvarna: ”Väldigt oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler köper en suv. Det är en global trend som starkt bidrar till ökningen av koldioxidutsläpp i världen. Mellan 2010 och 2018 ökade de totala utsläppen från suvar mer än från tung industri.– Det är väldigt oroande, säger Laura Cozzi på Internationella energirådet, IEA.

När Internationella energirådet såg resultatet av sin studie stötte de på något oväntat. Inom energiområdet stod suvarna för den näst största ökningen av koldioxid. Under perioden mellan 2010 och 2018 ökade utsläppen från suvarna mer än från både industri och flyg.

– Vi var väldigt överraskade, säger Laura Cozzi på Internationella energirådet.

Enligt Internationella energirådet så har det skett ett dramatiskt skifte mot större och tyngre bilar. Det senaste decenniet har suvarnas andel av den totala försäljningen mer än fördubblats.

I genomsnitt förbrukar en suv 25 procent mer energi än en medelstor bil, enligt Internationella energirådet.

En statussymbol

Trenden med suvar är global. I Kina är suvar sedda som statussymboler.

Volvo Cars är en biltillverkare som säljer en hög andel suvar. I år står suvarna för nära 63 procent av Volvo Cars totala försäljning.

– Först och främst är det en global trend som sträcker sig över många länder och många tillverkare. Kunderna efterfrågar suvar i allt högre grad och vi vill möta våra kunders efterfrågan. Med det sagt har vi naturligtvis ett ansvar för koldioxidutsläppen för alla våra bilmodeller. Och det ansvaret tar vi genom att satsa stort på elektrifiering, säger Karin Wik, presstalesperson för Volvo Car Sverige.

Mer om Volvos syn på suvarna och miljö kan du läsa här.

I klippet ovan berättar Laura Cozzi från Internationella energirådet om utsläppen från suvarna.

Internationella energirådet

Internationella energirådet, IEA bildades 1974 efter oljekrisen året innan. Syftet från början var att säkra tillgången på olja för industriländer. Genom åren har Internationella energirådet utvecklats och fokuserar idag på fler frågor, till exempel energitillgång, energieffektivitet och klimatförändring.

Sverige var ett av länderna som var med och bildade Internationella energirådet 1974. Idag är 30 länder medlemmar.

Källa: Internationella energirådet, IEA (International energy agency)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.