Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskaren: ”Mer lönsamma än andra fordon” Foto: TT/SVT

Forskaren: ”Mer lönsamma än andra fordon”

Uppdaterad
Publicerad

Volvo har slagit försäljningsrekord fem år på raken. Och försäljningen bara fortsätter att öka. Allt pekar mot ett nytt rekord 2019. En förklaring till framgången är biltillverkarens satsning på suvar.
– Det har varit mycket viktigt. Utan dem hade vi inte sett de här försäljningsframgångarna, säger fordonsforskaren Mikael Wickelgren.

För bara drygt tio år sedan var läget annorlunda. Då krisade fordonsindustrin. Försäljningen av volvobilar störtdök. Och Volvo personvagnar varslade tusentals anställda. Sedan dess har Volvo bytt ägare, från amerikanska Ford till kinesiska Geely. Och nu slås försäljningsrekord efter försäljningsrekord.

Bilmodeller som kunderna efterfrågar

Framför allt säljer Volvo fler suvar. Det handlar om en tredubbling på bara tio år. Mikael Wickelgren är lektor i företagsekonomi på Högskolan i Skövde och han menar att suvar är en av förklaringarna till Volvos försäljningsframgångar. Ser man till vilka modeller som Volvo säljer bäst av är samtliga tre i topp i år suvar.

– På något sätt så gör de ju rätt. De gör i alla fall bilmodeller som kunderna efterfrågar, säger Mikael Wickelgren.

Suvar mer lönsamma

Enligt Mikael Wickelgren är suvar mer lönsamma än andra typer av fordon. Samtidigt är suvarna tyngre fordon som kräver mer energi för att föras framåt vilket också innebär mer utsläpp.

– Allt fler kunder efterfrågar suvar. Och vi på Volvo Cars vill möta kunderna i de bilar de efterfrågar, säger Karin Wik presstalesperson för Volvo Car Sverige.

Volvos ambition för att minska utsläppen är att satsa på elektrifiering. Läs mer om det här.

Hör fordonsforskaren Mikael Wickelgren i klippet ovan om suvarnas lönsamhet och konflikten mellan ekonomi och miljö.

SVT rapporterade · Hur viktig är miljöfrågan när du väljer bil?

Tack för alla kommentarer den här chatten är nu stängd.
11.26
Miljö är ett av Volvos Cars kärnvärden. Samtidigt säljer biltillverkaren stora, tunga suvar som aldrig förr – hittills i år har Volvo Cars sålt drygt 395 000 suvar. 
Axel Wenblad var miljöchef för Volvo på 90-talet. I dag är han ordförande för Världsnaturfonden WWF. Han tycker inte att Volvos suvförsäljning går ihop med företagets miljöprofil.
– Det rimmar illa naturligtvis, säger han.
11.27
Vad är viktigt för dig när du väljer bil? Klimatpåverkan? Lyxkänsla? Körglädje? Eller ekonomi? Dela med dig av dina åsikter i vår chatt!
11.49
Jag har inte råd att köpa en el eller hybridbil de är för dyra se i stället till att bilarna tar mindre bensin eller blanda in annat alternativ ändra motorerna
11.52
Inte ett dugg! Behovet går absolut före. Behöver en bil med 4-hjulsdrift och högre markfrigång.
12.25
Miljöfrågan är jätteviktig. Men är full av orimligheter och i obalans. Jag är medveten om att det krävs en efterfrågan på produkter för att generera ekonomi till dess utveckling. Alla väntar väl på effektivare batteri till exempel. Det kommer.
12.26
Pendlar man många mil till och från arbetet varje vecka, på landsvägar med mycket vilt ja då spelar såklart säkerheten stor roll. En ny större Volvo har idag mycket hög krocksäkerhet
12.43
Ser otroligt många SUVar i städerna. Förstår att man kanske behöver ett terrängfordon i Norrlands inland, men det är rent trams att "behöva" en suv i stadsmiljö. Dessutom samma prisklass som en elbil. Höj skatten.
12.44
Mycket viktig. Skakar mest på huvudet åt alla boomers som åker SUV till och från köpcentrumet. Ifall det skulle bli jordbävning eller översvämning, skulle jag förmoda? Eller mer pengar än förstånd.
13.01
Har länge tyckt att det är helt galet att staten, Trafikverket och miljörörelsen har blundat för alla negativa följder av brukandet av suv-arna. Dags att höja trafikskatten och och övriga skatter på dessa stora bilar. Det är bara skrytbilar och statussymboler. Dessutom kör dom för fort bara för att det sägs att ” dom är mera krock-säker. Sänk Skatten på små lätta och bensinsnåla bilar, so inte förstör vägarna och miljön lika mycket.

Volvo Cars

Visa

Den första Volvobilen rullade ut i Göteborg 1927.

1999 delades Volvokoncernen upp och personbilstillverkningen såldes till amerikanska Ford. 2010 köptes Volvo Cars av kinesiska Geely.

Idag har Volvo Cars 43 000 anställda totalt över hela världen, varav 20 000 finns i Göteborg, samt 2 000 i Skövde.

Fem år i rad har Volvo Cars slagit nytt försäljningsrekord. 2018 såldes totalt 642 253 bilar.

Samma år omsatte koncernen nära 253 miljarder kronor och gick med drygt 14 miljarder kronor i vinst.

källa: Volvo Cars

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer