Suvar är lönsamma för fordonsindustrin enligt fordonsforskaren Mikael Wickelgren. Foto: TT/SVT

Forskaren: ”Mer lönsamma än andra fordon”

Uppdaterad
Publicerad

Volvo har slagit försäljningsrekord fem år på raken. Och försäljningen bara fortsätter att öka. Allt pekar mot ett nytt rekord 2019. En förklaring till framgången är biltillverkarens satsning på suvar.– Det har varit mycket viktigt. Utan dem hade vi inte sett de här försäljningsframgångarna, säger fordonsforskaren Mikael Wickelgren.

För bara drygt tio år sedan var läget annorlunda. Då krisade fordonsindustrin. Försäljningen av volvobilar störtdök. Och Volvo personvagnar varslade tusentals anställda. Sedan dess har Volvo bytt ägare, från amerikanska Ford till kinesiska Geely. Och nu slås försäljningsrekord efter försäljningsrekord.

Bilmodeller som kunderna efterfrågar

Framför allt säljer Volvo fler suvar. Det handlar om en tredubbling på bara tio år. Mikael Wickelgren är lektor i företagsekonomi på Högskolan i Skövde och han menar att suvar är en av förklaringarna till Volvos försäljningsframgångar. Ser man till vilka modeller som Volvo säljer bäst av är samtliga tre i topp i år suvar.

– På något sätt så gör de ju rätt. De gör i alla fall bilmodeller som kunderna efterfrågar, säger Mikael Wickelgren.

Suvar mer lönsamma

Enligt Mikael Wickelgren är suvar mer lönsamma än andra typer av fordon. Samtidigt är suvarna tyngre fordon som kräver mer energi för att föras framåt vilket också innebär mer utsläpp.

– Allt fler kunder efterfrågar suvar. Och vi på Volvo Cars vill möta kunderna i de bilar de efterfrågar, säger Karin Wik presstalesperson för Volvo Car Sverige.

Volvos ambition för att minska utsläppen är att satsa på elektrifiering. Läs mer om det här.

Hör fordonsforskaren Mikael Wickelgren i klippet ovan om suvarnas lönsamhet och konflikten mellan ekonomi och miljö.

Volvo Cars

Den första Volvobilen rullade ut i Göteborg 1927.

1999 delades Volvokoncernen upp och personbilstillverkningen såldes till amerikanska Ford. 2010 köptes Volvo Cars av kinesiska Geely.

Idag har Volvo Cars 43 000 anställda totalt över hela världen, varav 20 000 finns i Göteborg, samt 2 000 i Skövde.

Fem år i rad har Volvo Cars slagit nytt försäljningsrekord. 2018 såldes totalt 642 253 bilar.

Samma år omsatte koncernen nära 253 miljarder kronor och gick med drygt 14 miljarder kronor i vinst.

källa: Volvo Cars

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.