Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här upptäcker skogsbrandflyget en rökpelare och misstänkt brand. Foto: SVT

Stor skogsbrandrisk i väst – flyg sätts in för bevakning

Uppdaterad
Publicerad
Det torra vädret gör att brandrisken bedöms som hög i skog och mark och med risk för antändning och spridning. Nu sätts skogsbrandflyget in för bevakning. SVT hängde med Frivilliga Flygkåren på den första turen i Sjuhärad för säsongen.

SMHI har utfärdat en varning för gräsbrand som gäller i hela Västra Götaland efter de senaste veckornas torra väder, detta har också lett till att brandrisken i skog har ökat markant.

– Med hjälp av flygningarna kan vi tidigt upptäcka en brand i skog och mark. Det är ovärderligt i hanteringen av den här typen av händelser där snabb spridning kan ske, säger Fredrik Lovén, räddningschef i beredskap.

Första flygningen

Flygningarna utförs av Frivilliga Flygkåren, FFK, och säsongens första flygning gjordes i torsdags. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SÄRF, är en av de räddningstjänster som under vår- och sommarmånaderna använder skogsbrandsflygningar för att möjliggöra tidig upptäckt av brand i skog och mark.

– Vi gör dagliga bedömningar utifrån flera parametrar, bland annat SMHI:s brandriskprognos, säger Fredrik Lovén.

Följ med på skogsbrandflygets första tur för säsongen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer