Hör Sofia Grebner, verksamhetschefen på vuxenutbildningen Mölndals stad, berätta i klippet ovan om vilka problem de möter med distansundervisningen nu under pandemin. Foto: TT/SVT

Komvuxelever i kläm – får använda egen utrustning

Publicerad

Komvuxelever som saknar egen digital utrustning riskerar att hamna i kläm under coronakrisen. Distansundervisningen kräver egen dator eller smartphone – något som skolan inte är skyldig att stå för.

I gymnasieskolan får eleverna ofta en skoldator, men inom vuxenutbildningen, exempelvis Komvux och SFI, finns inte alls samma resurser, något som märks nu under coronapandemin.

Lyssna på klippet ovan för att höra om problematiken som distansundervisningen innebär för vuxenutbildningen i Mölndal.

Coronaviruset i Västsverige

Har köpt in datorer

– Väldigt många har en smartphone men det räcker inte alltid för att man ska kunna bedriva en bra undervisning, säger Sofia Grebner, verksamhetschef för Vuxenutbildningen i Mölndal.

Mölndals stad har fått köpa in både extra datorer, internetabonnemang och andra digitala verktyg för att stötta upp de elever som inte har det själva.

– Det är inte det som ska sätta stopp för att de inte ska kunna fortsätta sin undervisning, säger Sofia Grebner.

Kreativa lösningar

En rundringning till de övriga större kommunerna i regionen berättar om liknande utmaningar, främst för vuxenutbildningen, och tillgången på datorer och uppkoppling för eleverna.

Samtidigt vittnar verksamhetscheferna också om en stor kreativitet bland lärare och elever för att lösa eventuella tekniska hinder. Som att eleven kanske skriver en uppgift för hand och sedan skickar in den genom att ta ett foto på den.

Hör Julia Gustafsson och Martina Djerf, elev och lärare på barnskötarprogrammet Campus Mölndal om hur de har jobbat runt utmaningarna med att ha distansundervisning i klippet nedan.

Så gör andra Västsvenska kommuner

Kunskapsförbundet, som har hand om Vuxenutbildningen och gymnasieskolorna i Trollhättan och Vänersborg, uppger att de har behövt köpa in datorer och andra digitala verktyg för uppskattningsvis ett par hundra tusen kronor, för att stötta upp under distansundervsiningen.

Vuxenutbildningen som bedrivs av Göteborgs stad har istället för att köpa in fler datorer och nätverksuppkopplingar försökt så gott det går jobba runt det, exempelvis att posta hem uppgifter eller att låta eleverna komma till skolan men i mindre grupper.

Borås stad vittnar liksom de andra kommunerna om en stor kreativitet bland lärare och elever för att komma över tekniska hinder. Även där har kommunen köpt in en del datorer, framförallt till elever som går utbildningar på grundskolenivå eller på SFI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet