I Västsverige finns stora skillnader i surfhastighet mellan olika kommuner, långsammast går det i Dalsland.
– Inne i Ed funkar det väl något sånär men bor du en bit utanför i Gesäter, Rölanda eller Håbol blir det mycket sämre, berättar Emelie Magnusson.
Hon bor i Dals Ed, den kommun som har Västra Götalands långsammaste mobilsurf. SVT:s undersökning som bygger på siffror från bredbandskollen.se, visar en medelhastighet för 2014 på 8,7 Mbit/sekund i den dalsländska kommunen. Det kan jämföras med 17,9 Mbit/sekund i Göteborg som har länets snabbaste mobilsurf – här tar det alltså kortare tid att ladda ner en internetsida på mobilen.
Att det skiljer sig åt mellan olika kommuner kommer inte som en överraskning.
– Det är tydligt att det är stora skillnader mellan framförallt landsbygd och storstad, det beror primärt på att man byggt ut 3G på bred front i storstäderna och sedan fortsatt med 4G. Det är först nu utbyggnaden av 4G tagit fart på landsorten, säger Rickard Dahlstrand, projektledare vid Stiftelsen för internetinfrastruktur.
”Svårt att uppnå”
Han ser det som en rättvisefråga, mobilt bredband är numera en del av infrastrukturen och målet måste vara att alla, oberoende av var man bor, ska ha chans att surfa på ett likvärdigt sätt.
– Det blir säkert svårt att uppnå eftersom våra mobiloperatörer är kommersiella och vill tjäna pengar, vilket är svårare att göra på landsorten där ju kunderna är färre, säger Rickard Dahlstrand.
Frågan engagerar
De senaste åren har trots allt det mobila bredbandet byggts ut kraftigt i många småkommuner och mycket tyder på att skillnaden i mobilsurfhastighet mellan olika delar av landet kommer att minska framöver.
Att frågan engagerar är uppenbart, när SVT Väst är i Ed säger en kvinna som driver en butik att det visserligen är bekymmer med täckningen ibland men att hon samtidigt tycker det är ett i-landsproblem. Alla håller dock inte med, på en uteservering möter vi Jannike Mathisen som är bestämd i sin uppfattning.
– Det är visst ett problem, jag gör allting på telefonen i stort sett för jag har ingen dator, säger Jannike Mathisen.
Fakta/Detta är #ettsverige
Vi på SVT Nyheter lovar att jobba hårt för att få med alla perspektiv och infallsvinklar som är relevanta – för hela Sverige. Från och med nu har vi ännu bättre förutsättningar att lyckas när vi finns på 33 orter i landet. Det ska märkas även i riksnyheterna.
Under de närmaste veckorna ska vi djupdyka i tillgången till bredband i det som brukar kallas för ett av de mest digitaliserade länderna i Europa. Tillsammans med er vill vi kartlägga om vi har ett prisvärt bredband och en rättvis tillgång för alla. Häng på under #ettsverige och på svtnyheter.se