Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tågproblem till helgen – SJ har sålt för många biljetter

Uppdaterad
Publicerad

SJ upptäckte sent i måndags att de sålt biljetter till tåg som inte kommer att gå.

Spårarbetet på Västra stambanan fortsätter att ställa till det för resenärerna.

Under hösten fortsätter Trafikverkets underhållsarbete av sträckan mellan Göteborg och Alingsås, vilket innebär att all tågtrafik stängs av under den kommande helgen och även under helgen den 27-30 november.

Vanligtvis ligger underhållsarbeten planerade upp till ett år i förväg, men helgens arbete fick SJ enligt presstjänsten veta först för cirka sex veckor sedan, vilket resulterat i att SJ sålt biljetter till tåg som inte kommer att kunna avgå.

– Vi upptäckte sent i går att vi haft fler tåg till försäljning än vad som kommer kunna trafikera sträckan under helgen. Vi kommer att ha ett möte internt nu angående detta för att undersöka om vi kan sätta in fler tåg under helgen så att alla som vill åka ska kunna åka, säger Maricka Berggren på SJ:s presstjänst.

Biljetterna slut

Resenärer som bokat biljetter till helgen ska enligt SJ ha fått information om att deras tåg berörs av arbetet och uppmanats att boka om sitt inställda tåg. Men problemet är att det i nuläget inte finns en enda tågbiljett att köpa eller att boka om till på sträckan Stockholm och Göteborg under söndagen.

– Vår kundtjänst arbetar med att försöka hjälpa alla resenärer till att boka om till ett annat tåg, säger Maricka Berggren på SJ:s presstjänst.

Enligt SJ är det den mänskliga faktorn som är orsaken till att det blivit fel i bokningssystemet och att de så sent fick information om underhållsarbetet.

Längre restider

Avstängningen innebär längre restider och ändrade tågtider för trafiken mellan Stockholm och Göteborg och att trafiken med Västtågen och Alingsåspendeln ställs in och ersätts med bussar.

Sträckan mellan Göteborg och Alingsås är den mest trafikerade sträckan i Västsverige och kommer alltid att vara i behov av underhållsarbete. Så något slut på problemen på den här sträckan verkar inte vara i sikte.

– Det passerar närmare 220 tåg där per dag så den här sträckan kommer alltid behöva underhållas. Vi har ju bytt ena spåret och det lättar behovet av akuta insatser, men det finns många olika delar som behöver underhållas hela tiden, säger Magnus Röss som är projektledare på Trafikverket.

Avstängningen gäller från fredagen den 13 november klockan 22.00 till och med måndagen den 16 november klockan 05.00.

Motsvarande avstängning av sträckan gäller även under helgen den 27-30 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer