Mannen kommer att föra sin egen talan under huvudförhandlingen. Foto: TT arkivbild

Misstänkt storbedragare agerar åklagare i ovanlig rättegång

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ställs tre åklagare inför rätta i Göteborgs tingsrätt. De anklagas för tjänstefel av en av landets mest ökända bedragare.

Det hör inte till vanligheterna att en enskild person väcker åtal mot rättsväsendet. Men på måndagen hålls en rättegång av detta slag i Göteborg. Den självutnämnde åklagaren är en tidigare dömd storbedragare som anser sig blivit orättvist utpekad som skurk.

Påstods vara huvudman

Allt har sin upprinnelse i en uppmärksammad rättegång om penningtvätt som hölls under sommaren 2017. Då stod 15 personer från Biskopsgården åtalade för att ha tvättat stora summor pengar. Pengarna ska ha kommit från den tidigare dömde ekobrottslingen som via nya bedrägerier kommit över miljontals kronor. I rättegången utmålades mannen, som är i 50-årsåldern, som huvudman i penningtvättshärvan.

Problemet var bara att utredningen kring hans påstådda bedrägerier var i sin linda. Och eftersom det inte stod klart att pengarna haft sitt ursprung i brottslighet, friades samtliga åtalade.

Inte nog med att rättegången blev ett enormt bakslag för åklagarna. Nu står de alltså själva åtalade. Storbedragaren hävdar bland annat att de brutit mot objektivitetsprincipen i rättegångsbalken genom att skuldbelägga honom. I och med det anser han att han inte kommer att få en rättvis utredning och rättegång framöver.

Åklagarna förnekar brott

SVT Nyheter Väst har talat med två av de advokater som företräder åklagarna i rätten. De menar att anklagelserna till stor del är felriktade.

– Det påstås att åklagarna agerat på ett visst sätt under rättegången. Men min klient, Carl-Henrik Andersson, har varken skrivit åtalet eller agerat i rättegången. Jag kommer att kräva att åtalet ogillas, säger advokat Per-Åke Axelsson.

Advokat Thomas Olsson företräder åklagare Jim Westerberg. Han menar att det överhuvudtaget är svårt att förstå anklagelserna, och skräder inte orden när det gäller den tidigare dömde bedragaren.

– Han är helt ute och cyklar, det här handlar om en person med dålig självinsikt som upplever att han kan lite juridik.

Vill ha 100 000

Mannen sitter idag häktad i Göteborg. Han är fortsatt misstänkt för grova bedrägerier, men åtal har ännu inte väckts. På grund av häktesrestriktioner kan han inte bemöta kritiken, men hans offentliga försvarare Marcus Bergdahl svarar för honom.

– Det är tämligen tydligt i domen (i penningtvättsmålet, reds. amn) att han pekats ut som skyldig, trots att han inte är åtalad, säger han. Det ligger mycket i hans talan. 

Mannen hoppas på 100 000 kronor i skadestånd.

Det här är ett enskilt åtal

  • Enskilt åtal väcks av den som anser sig utsatt för brott.
  • Det får bara väckas om åklagaren beslutat att inte åtala. Undantaget är förtals- och förolämpningsbrott där målsäganden kan välja att väcka enskilt åtal direkt.
  • Den som väcker enskilt åtal erbjuds ett förberedelsemöte i rätten.
  • Under huvudförhandlingen agerar man själv åklagare.
  • Målsäganden betalar bara rättegångskostnader om det finns särskilda skäl.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.