Under lördagen fortsatte den kraftiga branden i Borås. Till vänster syns en bild från natten och till höger en bild från 12-tiden på lördagen. Foto: Joakim Eriksson/SVT

Svårsläckt storbrand i Borås – räddningstjänsten på plats hela natten

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande brand härjade i över ett dygn i en större livsmedelsbutik strax norr om centrala Borås. Folk i området varnades för den kraftiga röken. Räddningstjänsten var på platsen under hela natten till söndag.

Larmet kom vid 23-tiden på fredagskvällen.

Rök har bolmat från byggnaden som ligger på handelsområdet Knalleland i Borås. I ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, uppmanade räddningsledaren alla i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Sent på lördagskvällen hävdes VMA:t.

Branden startade i en stor byggnad. Det finns andra byggnader i närheten på handelsområdet, men med parkeringsplatser emellan.

Det började natten till lördag att brinna i en mataffär i Knallelands handelsområde. Foto: Google Earth/SVT

Tagit sig i taket

Räddningstjänsten räknade med att vara kvar på platsen till åtminstone söndag morgon.

– Kruxet är att det är en stor lokal, ett höglager med mycket prylar som fattat eld. Det tar tid. Sedan har det tagit i taket också, säger Tommy Lieback, inre befäl vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstsförbund.

Att det just tagit sig i taket på den stora byggnaden gör elden extra svårsläckt.

– Det blir svårt att komma åt. Vi har ingen slutprognos för hur länge vi kommer vara kvar. Det fortsätter brinna och är kraftig rökutveckling, säger Sandra Eidergren, kommunikatör vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstsförbund vid lunchtid på lördagen.

”Röken är otrevlig”

Vid 22-tiden på lördagskvällen meddelade räddningstjänsten att de fortsatt håller på med släckning av brand i takkonstruktionen och inne i byggnaden.

– Det är en lindrig omfattning och det ryker inte i samma omfattning som tidigare, men det brinner i tjärpapp och röken är otrevlig, säger Bo Sandström, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningsförbund.

Utreds av polisen

Polisen utreder i nuläget eldsvådan som mordbrand. Exakt brandorsak, om elden är anlagd eller inte, är dock ännu oklart. Hela området kring fastigheten är avspärrat.

– Vi väntar på att få tillgång till att genomföra en teknisk undersökning för att kunna fastställa brandorsaken, som i nuläget är oklar, säger Stefan Gustavsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.