Konstverket Rummet vid Gråskärbadet på Tjörn har blåst omkull. Foto: Mikael BerglundVisa alla (3)
Visa alla (3)

Västsverige: Båtolyckor, nedfallna träd och trafikproblem

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Johanne drog in över Västsverige på fredagen. Sjöräddningen avråder alla från att ge sig ut på havet, och räddningstjänsten hade vid lunchtid redan fått göra en rad utryckningar till följd av ovädret.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning, och vinden väntades nå hastigheter mellan 25 och 30 meter per sekund.

På förmiddagen tvingades sjöräddningen rycka ut till flera båtolyckor utanför Bohuskusten. Sjöräddningssällskapet har sedan tidigare gått ut med uppmaningen att låta bli att ge sig ut på havet i ovädret.

– Stanna i hamn. Det är det som gäller, säger Lars Littke, räddningsskeppare hos Sjöräddningssällskapet på Rörö.

Trafikverket meddelar att tågtrafiken på Kinnekullebanan mellan Håkantorp och Gårdsjö ställs in på grund av hårda vindar fram till midnatt.

Konstverk välte

De starka vindarna som i dag drog fram över Västsverige har orsakat en del materiella förödelser. På Tjörn blåste det omtalade konstverket RUMMET vid Gråskärbadet omkull. Under sommaren har Rummet varit placerad i närheten av akvarellmuseet på Tjörn.

Konstverket Rummet vid Gråskärbadet på Tjörn har blåst omkull. Foto: Mikael Berglund

Uddevallabron avstängd

Vid elvatiden stängdes Uddevallabron av för tung trafik på grund av den kraftiga vinden, och vid 11.30-tiden beslutade man att stänga av trafiken helt.

– Det är för att det finns risk att fordon välter när det blåser så kraftigt, sade Markus Berg, styrkeledare vid räddningstjänsten i Uddevalla i samband med att beslutet togs.

Enligt Trafikverket drabbades Uddevallaområdet av ett antal nedfallna träd på vägbanorna. Enligt prognosen väntades bron att vara avstängd åtminstone fram till klockan 16.

En slambil välte i ovädret

Vid 12.30-tiden välte en slambil vid Ellös på Orust. Enligt räddningstjänsten välte fordonet på grund av vinden. Vägen var vid 13-tiden helt avstängd, men föraren ska ha klarat sig utan allvarligare skador.

– Han kördes till sjukhus med ambulans för kontroll, säger styrkeledaren hos räddningstjänsten på Orust.

Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Nedfallna träd

Det har varit problem med nedfallna träd i stora delar av länet under dagen.

I Göteborgsområdet har räddningstjänsten haft problem med flertalet nedfallna träd. Bland annat på länsväg 158, i närheten av Askims badplats, där ett träd ska ha fallit ned på vägbanan. Även på Dag Hammarskjöldsleden ska ett träd ha fallit ned på vägbanan, vilket orsakade totalstopp på sträckan.

– Det är mycket träd som har fallit ned. Vi är mycket hårt belastade just nu, säger Jonas Gill, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten i Storgöteborg.

Vid 11.50 föll ytterligare ett träd ned över vägen i Töreboda, vilket orsakade tillfälligt stopp i trafiken.

Vid 12-tiden stängdes väg 44 av mellan Trollhättan och Lidköping på grund av ett nedfallet träd och Trafikverket uppmanar trafikanter att välja andra vägar.

Vid 14-tiden föll det träd på länsväg 740 på Orust, räddningstjänsten arbetar för lösa situationen.

Det har också kommit flera larm från Tanums och Strömstad kommun om nedfallna träd.

– Vi har väldigt många träd på våra vägar. Vi tar dem i tur och ordning för att skapa framkomlighet för våra resenärer, sade Tomas Rönnborg, , insatsledare för räddningstjänsten i Tanum och Strömstad, vid 15.30.

Det har varit fullt upp för räddningstjänsterna i Bohuslän under dagen.

– Det har varit mycket att göra, men inte kaotiskt. Vi har haft och gjort i tre timmars tid här då det peakade med larm av olika karaktärer. Vi har haft ett träd över kontaktledning som orsakade en mindre brad. Mestadels handlar det annars om träd över elledningar och träd över vägar, sade Tomas Rönnborg

Vid 16-tiden kom det flera larm om träd på väg i både Borås och Ulricehamn kommun.

Ett larm kom vid 17-tiden om ett träd som fallit på gaveln på en villa i Vargön. Trädet blockerar också en gångbana.

Ett träd har ramlat ner på länsväg 740 på Orust. Foto: Robert Betzehag

Ovädret drar norrut

Under eftermiddagen drar ovädret åt nordost och kommer under lördagen drabba norra Sverige. Räddningstjänsten i Strömstad har under den tidiga fredagseftermiddagen fått in en mängd larm. Bland annat har ett villatak blåst av. Ingen person ska ha skadats i händelsen.

Kajakolycka i Dalsland

Även i Bengtsfors fick räddningstjänsten fullt upp efter en kajakolycka på sjön Laxsjön. Fem personer som färdades i kajak ska ha råkat illa ut i ovädret.

– En av dem lyckades ta sig i land och larmades oss. Vi satte igång sökningsarbete och till slut hittade vi de övriga lite utspridda på land. De var välbehållna, men lite nedkylda, säger Christian Rådén, räddningschef vid räddningstjänsten i Bengtsfors.

Tåg körde in i träd

Strax innan elva körde ett tåg in i ett träd på sträckan mellan Ytterby och Kode, vilket innebär att det nu råder totalstopp i tågtrafiken förbi platsen.

– Det är ett Västtåg som kört in i ett nedfallet träd. Vi har ingen prognos i nuläget för när det kan vara åtgärdat. Vi jobbar på en prognos, uppgav Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Vid 12.30-tiden kunde Trafikverket meddela att tågtrafiken stod still mellan Håkantorp och Lidköping, på grund av ytterligare ett nedfallet träd. Resenärerna hänvisades till sina respektive tågbolag för att få veta mer om eventuella ersättningsfordon.

Strömavbrott i Bohuslän

I Munkedal, Strömstad, Sotenäs och Tanums kommun har uppemot 1300 personer varit utan el på grund av strömavbrott. Vid 14-tiden kom det flera besked om strömavbrott ungefär samtidigt. I Munkedal har det också inkommit larm till räddningstjänsten om lösa föremål som blåser omkring. 

Vid 17.30 verkar många av de drabbade ha fått tillbaka strömmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ovädret Johanne

Mer i ämnet